Новата криза в отношенията между Белград и Прищина показа, че всяко едно споразумение между тях е временно и с неясна съдба. От средата на лятото когато кризата с регистрационните номера на автомобилите на сърбите от северно Косово стана ясно, че периода , които предстои  до края на годината ще бъде доста сложен и турболентен за прогнозиране на отношенията между Белград и Прищина.

Въпреки постигнатия компромис с помощта на ЕС и поетите ангажименти от страна  на Косово, че няма да настоява за пререгистрацията на автомобилите на сърбите от Северно Косово, а Сърбия да не издава регистрационни номера с имена на  градове от Косово това за известно време успокои натрупаното напрежение.

Проблемът започна отново да се появява след като сърбите от косовската полиция , правосъдие, депутатите от косовския парламент и кметовете на местните общини с доминиращо сръбско население напуснаха постовете си.

Повод за това тяхно решение стана и неизпълнението на  частта от Брюкселското споразумение  от 2013 година предвиждаща  създаването на Асоциацията на сръбските общини в северната част на страната.

Напрежението постепенно нарастваше, за да се стигне  до там, че властите в Прищина, за да гарантират стабилността в северно Косово вкараха специалните жандармеристки  части ROSA. Местните сърби върнаха отново барикадите от лятото на тази година , а властите в Прищина затвориха  граничните  пунктове  намиращи в северната  част на Косово със Сърбия.

Белград повиши бойната готовност на своите  въоръжени части  и отново дислоцира  5000 свои войници край границата с Косово, което засили напрежението в региона.

Прищина арестува Деян Пантич бивш косовски полицай от сръбска националност заради свързаност с тероризъм и криминални действия. Последваха няколко критични заседания на съвета по национална сигурност при президента на Сърбия Александър Вучич.

Стигна се до престрелки по международните  сили в тази част на Косово. В опит да успокои напрежението президента на Косово Вьоса Османи отложи за април следващата година частичните местни избори в общините със сръбско население насрочени за 18-ти декември, след като техните кметове подадоха демонстративно оставките си.

След палежите на двамата гранични пункта в северно Косово през лятото на 2011-та година Бърняк и Ярине , случилото се през  последните дни в Северно Косово е най сериозната криза между Белград и Прищина през  последното десетилетие.

Сръбският президент Александър Вучич каза, че Белград  ще поиска от международната общност да им позволи да върнат  своите 1000 военни, полицаи и митнически служители в северно Косово, на което  имат  право според  резолюцията 12-44 на Съвета за сигурност на ООН.

Специалния пратеник на САЩ  за Западните Балкани Габриел Ескобар , както можеше и да се очаква обяви, че Вашингтон  категорично е  против  връщането на сръбски военни в Косово и каза че въпроса за стабилността  на Косово е от изключително значение за САЩ.

В този дух беше и посланието на Брюксел и Берлин, а Върховния представител за външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел предложи увеличаване на контингента на EULEX.

Дали Сърбия може да върне своите военни в Косово, което е независимо от 2008-ма година е ключовия въпрос за това на къде ще тръгнат процесите в региона.  Германия и Франция в опит да намалят напрежението направиха промени в съвместното им предложение , което касае взаимното им признаване по модела на двете германски  държави след  Втората световна война и право на Прищина да стане член на ООН.

Белград и Прищина станаха обект на дипломатически  десант от страна ЕС и САЩ Габриел Ескобар  специалния пратеник на  САЩ за Западните Балкани , прекара два дни в Прищина в опит да намали напрежението. Към него се присъедини Мирослав Лайчек които от името на  ЕС отговаря за Западните Балкани  и диалога между Белград и Прищина.

Лайчек , чиято дипломатическа  кариера е свързана със Западните Балкани  каза доста ясно, че  е по добре барикадите да бъдат махнати  с политически договор, отколкото с  булдозери…

Кризата между Косово и Сърбия както по всичко личи  няма да свърши бързо. Извън грешките на косовския премиер Албин Курти свързани с обтягането на отношенията  с Белград през последните месеци и дистанцирането от съветите идващи от САЩ , истинското желание на Белград  е да се стигне до подялбата на Косово или поне  до размяната на територии не зависимо как това действие ще се отиграе в региона.

Тайминга, които Белград  е избрал това да се случи  никак не е случаен, защото съвпада с руската инвазия в Украйна. Руския посланик в Белград Александър Боцан Харченко, каза че не е вярно, че Москва няма време, да помогне на Сърбия, която  защитава на сърбите в Косово.

Той дори каза , че Москва „пази гърба“ на Вучич. Всъщност битката за Северно Косово е ключова , защото този регион освен комплекса „Трепча“  в които има според редица икономически оценки запасите от въглища и руда са за 500 млрд. евро, е й езерото „Газивода“, което осигурява вода за ключовия енергиен сектор в Косово и за поддръшката на два ВЕЦ-а . Може ли Белград  да тръгне да вкарва своите части в Косово предстои да видим.

Дори и да е само за вътрешна  употреба това искане, с този ход Сърбия вкарва кризата с Косово на нови релси. Дори и да не се случи размяната на територии между Сърбия и Косово, риска за Западните Балкани е очевиден, защото през  него се пречупва и въпроса за стабилността в Босна и Херцеговина , което може  да доведе до ефекта на доминото и да отклони част от вниманието на Запада от кризата в Украйна, което е ключово за Русия и нейните военни действия там.

Дали Сърбия не се опитва да повтори събитията от Книн в Хърватия от 1992 година по време на започналия по онова време разпад на титова Югославия, когато Белград създаде своя република за сърбите в Хърватия  предстои  да видим. Но едно е  ясно, че два пъти в една и съща вода не може да се влезе.


Николай Кръстев е професионален журналист, наблюдаващ регионалните процеси на Балканите и Черноморския регион. Отразявал е конфликтите в Косово през 1999 г. и в днешна Северна Македония през 2001 г.
Работил е като кореспондент на БНР в Белград за Западните Балкани от 2003 до началото на 2012 г., също така е бил кореспондент в Москва за Русия и постсъветското пространство 2015 до 2017 г. Сътрудничил е на редица регионални и български електронни медии и печатни издания.