На 5 януари високопостовена иранска делегация е пристигнала тайно в град Елабуга, Татарстан, намиращ се на 960 км източно от Москва информират израелски специализирани източници.

Плановете са да се отговори на руското искане за създаването на нов, супердрон, който да е чувствително по-боеспособен във военните действия в Украйна. Идеята е да бъде по-бърз и по-безшумен от доставените досега Шахид-136.

От руска страна е констатирано без огромен ентуасиазъм, че до този момент украинската ПВО е свалила 540 от доставените до този момент 1000 ирански дронове.

Това е причината те да не осигуряват достатъчно надеждна въздушна подкрепа на сухопътното настъпление, което до този момент се характеризира с огромни човешки загуби.

Както стана видно, иранските дрнове са много евтини, но твърде шумни и могат да бъдат свалени дори с лекострелково оръжие от земята. Иранската делегация се е ръководела от бригаден генерал Абдулла Мехраби – ръководител на отдела за аерокосмически изследвания и за самостоятелен джихад към Корпуса на ислямските гвардейци /КИГ/ и Гасем Дамавандиан, главен изпълнителен директор на иранската военна индустрия към КИГ, която произвежда повечето ирански дронове.

В рамките на един ден двете страни са се договорили да започнат строежа на фабрика за супердронове в града на река Кама. Съвместният проект ще струва около един милиард долара като идеята е да бъдат произведени около 6000 дрона годишно. Срокове за завършването на проекта не са посочени. Според израелските източници тази новина предизвиква загриженост не само в западните страни, но и в Израел.

В същото време според договореностите Русия се ангажира да предостави на Ислямската република руски оръжия /предимно Су-35, от покупката на които съвсем наскоро се отказаха Египет и Индонезия, поради неудовлетворителни показатели на антирадарните съоръжения по време на военните действия в Украйна/, но и на инженерни специалисти.

Последните щели да инструктират иранските офицери в начина на използване на западното оръжие, което руснаците са пленили от украинските сили. В това число се споменава и за модерни ПВО системи, предоставени от САЩ за отбраната на Киев. Подбраното място за изграждането на новата оръжейна фабрика е интересно.

Очевидно се възприема като достатъчно сигурно, но и с развита инфраструктура на военно-промишления комплекс. В столицата на Тарарстан, Казан през 1955 г. е роден настоящият началник на Генералния щаб на руската армия и командващ военните действия в Украйна генерал Валерий Герасимов.

Там той е завършил Казанското висше командно танково училище. В същото време град Елабуга, наброяващ малко над 70 000 души е основан от волжко-българския хан Ибрахим I бен Мохамед /1006-1026/, чийто паметник е открит през 2007 г. на един хълм над селището. Градът е известен още със своята рок група „Барадж“, чийто членове заявяват, че не са татари, а волжки българи.