Ако използваме известната на крупието фраза, анонсираща края на залагането на рулетката Rien ne va plus, ще кажем, че именно американо-саудитските отношения са стигнали до тази фаза на развитие.
След /относително/ добрите изборни за демократите резултати на 2 ноември сякаш от Вашингтон идват сигнали за втвърдяване на позициите към лидера на държавата, която в момента е най-големия световен износител на нефт.
Намаляването на продукцията на черното злато преди месец на частичните избори в САЩ се възприе твърде болезнено от управляващите в САЩ демократи и лично от Байдън. Чуха се гласове за желанието на Мохамед бен Салман да участва в изборите на страната на републиканците. Резултатите обаче не оправдаха усилията на младия принц.
Веднага след 2 ноември се чуха гласове за разчистване на сметките.
Законодатели от Демократическата партия заговориха отново за придвижване напред на законопроекта, насочен срещу картелите, в това число и ОПЕК, наречен NOPEC.
Справедливо наблюдатели считат, че той директно е насочен срещу Саудитска Арабия. От авторитетния сайт Tactical Report са на мнение, че отношенията между Байдън и бен Салман са стигнали точка на необратимост.
За пръв път на значим международен форум, какъвто беше на организацията Г-20 в Бали, Индонезия лидерите на двете държави не се срещнаха. В същото време младият саудитски лидер продължи пътя си към Южна Корея, където подписа мегасделки за десетки милиони долара.
В тази светлина наблюдатели отбелязват, „забавянето“ на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Рияд, визита която е анонсирана от повече от година. Говори се, отлагането /но не и анулирането/ на посещението от саудитска страна е тактическо, следящо развитието на отношенията със САЩ.
В Саудитска Арабия са наясно, че подобен икономически с ясен политически демарш ще се приеме твърде болезнено от американската администрация.
В същото време преди 10 дни министърът на нефта на кралството и брат на настоящия престолонаследник Абделазиз бен Салман заговори за „условия“ за повишаването на прозводството на световните нефтени борси.
Той постави 3 условия, които логично имаха икономически характер. Експерти отбелязаха, че е важен диспозитива на подобно изказване, а не неговата аргументация. За намаляването на произвоството бяха изненеси единствено икономически доводи.
В същото време вчера Държавният департамент е изпратил публично разпространен и-мейл до Министерството на правосъдието, че „Мохамед бен Салман се ползва с имунитет пред американски съдилища, на базата на прилагането на добре познатите и действащи принципи на международното право“.
Именно това становище на Белия дом очакваше бен Салман преди месец. То обаче тогава не дойде и вероятно реакцията беше намаляването на нафтеното производство и респективно повишаване на цените на горивата.
Стъпката назад, която прави Байдън може да се възприема като „морков“ към младия принц-иредентист. Сега трябва да се изчака реакцията на последния, който преди две седмици имаше интересна среща със своя учител по политика, а именно настоящия президент на ОАЕ Мохамед бен Зайед.
Според медийни публикации емиратският лидер е заявил категорично, че не е съгласен с намаляването на произвоството на ОПЕК. Сключването на сделка на Абу Даби с Вашингтон за възобновяема енергия на стойност повече от 100 млр. долара беше ясен сигнал и натиск върху Мохамед бен Салман да направи своята отстъпка в битката срещу Джо Байдън.
Мохамед бен Зайед е истинския наставник на своя саудитски съименик в политиката. Още не са излязли окончателните резултати от изборите в САЩ, а е видно, че той дава назад. Емиратският президент е изключително предвидлив.
Той вече гледа изборите в САЩ през 2024 г….и очевидно не залага на Тръмп. На него му е ясно, че големият опонент в региона не е Байдън, а шиитски Иран.
Близкоизточни медии, близки до Иран публикуваха поредица от документи за създаването на саудитско-емиратски-бахреински тинк-танкове, чиято дейност да е насочена към иранската младеж и към подпомагане на иранската опозиция .
В арабски вестник беше публикуван материал с цитат на Мохамед бен Салман от 3 май 2017 г. Тогава последният е втори престолонаследник. Цитатът дори е изведен като мото на обвиненията за саудитска намеса в настоящите бунтове в Иран.
Без да е посочен източника, се цитира следната мисъл на настоящия силен човек в Рияд: „Няма да чакаме битката да се пренесе в Саудитска Арабия. Ще работим това да стане при тях, в Иран, а не в Саудитска Арабия.“
Иранските анализатори отбелязват, че тогава това е било възможно и очаквано от саудитските кралски кръгове като последствие на екзекуцията на авторитетния саудитски шиитски проповедник аятолах Нимр Нимър.
Той се възприемаше в Иран като лидер на значимото шиитско малцинство в съседното арабско кралство, което винаги е гледало с недоверие на едноверците сунити. Същите чувство изпитват и саудитските сунити към своите съграждани от конкурентната деноминация, възприемайки ги като пета колона на Ислямската република.
В Иран приеха много болезнено убийството на този шиитски авторитет на 2 януари 2016 г. заедно със задържани терористи от Ал Кайда. Тази колективна екзекуция се разчете като приравняването на шиизма в Саудитска Арабия с тероризма на Ал Кайда. На следващия ден „недоволни“ иранци излязоха на улиците на Техеран, нападнаха и подпалиха саудитското посолство.