Според американския вестник WSJ нареждането да се направят рестрикции за публична употреба на бира на Мондиал 2022 е дошло директно от двореца на емира на Катар.
Говори се, че решението е на брата на държавния глава Джасим бен Хамад, който е главният организатор на програмата на футболното първенство.
Според новите правила алкохолът ще се предлага само в определени хотели и в зони за фенове на открито. Ще се възползват единствено фенове, които са закупили пакети от луксозни катарски хотели.
Само те ще имат достъп до определени, затворени за широката публика помещения на стадионите. Причината е безпокойството на консервативните кръгове в емирството от последиците, които може да има масовото пиене на слабо алкохолизираното питие.
В същото време активисти в социалните медии споделиха клипове от пристигането в Катар на проповедника Закир Найк. Това става само ден преди началото на Световното първенство по футбол. Въпросният духовник е известен индийски ислямски проповедник, основател и президент на “Фондация за ислямски изследвания”.
Той е създател и на телевизионния канал „Мир“. Според информацията Найк е поканен от катарските домакини, за да изнесе цикъл от религиозни лекции пред фенове на международния спортен форум.
На клипа се вижда индийският духовник в компанията на охрана, осигурена от държавата.
Пред сайта „Араби 21“ журналистът Турки ал Шалхуб отбелязва: „Шейхът проповедник Закир Наик е в Катар. Ако новината за участието му в изнасянето на лекции, представящи исляма в дните на Световното първенство в Катар, е вярна, тогава това ще бъде страхотна услуга и поощрение на ислямската проповед.”
В същата светлина Организационният комитет на Световното първенство по футбол разкри няколко графити по улиците на катарската столица Доха. Те включват пророчески хадиси, преведени на английски. Според негов представител целта на това мероприятие е да се представи ислямската религия на широка публика от всички страни по света.