Жертвите на избухналите в петък вечерта боеве между милиции в либийската столица Триполи достигнаха 23, предаде Асошиейтед прес, като се позова на либийското здравно министерство. При сблъсъците са били ранени най-малко 140 души, а 64 семейства са били евакуирани от опасните зони.

Ескалацията на напрежението може да сложи край на относително спокойния период, който Либия преживя през последните две години, отбелязва АП.

Богатата на петрол страна бе потопена в хаос, след като там избухнаха бунтове, подкрепени от НАТО, при които през 2011 г. бе убит дългогодишният авторитарен лидер Муамар Кадафи, припомня агенцията.

Говорител на службата за спешна помощ каза, че все още продължават опитите за евакуиране на ранените и цивилните, които са хванати в капан от избухналите в петък вечерта боеве.

Здравното министерство съобщи, че вчера е имало обстрел срещу болници и медицински центрове в столицата, а спешните лекарски екипи са възпрепятствани в опитите си да евакуират цивилни.

Според министерството тези действия “клонят към военни престъпления”.

Общинските власти в Триполи обвиниха управляващата политическа класа за влошаването на ситуацията и призоваха международната общност да “предпази цивилните в Либия”.

Насилието създаде масова паника сред жителите на либийската столица. В интернет се появиха кадри, на които се виждат жилища, правителствени сгради и превозни средства, върху които са били нанесени щети при боевете.

Мисията на ООН в Либия каза, че са били обстрелвани жилищни квартали на Триполи и призова за незабавно прекратяване на огъня от всички страни и “въздържане от всякаква форма на реч на омразата и подбуждане към насилие”.

Според базираното в Триполи правителство на премиера Абдел Хамид Дбейба сблъсъците са избухнали, след като една от милициите е открила стрелба срещу друга.

Сраженията обаче най-вероятно са част от продължаващата борба за власт между Дбейба и неговия съперник Фахти Башага, който действа от крайбрежния град Сирт, отбелязва АП.

Дбейбах и Башага са подкрепяни от различни милиции, а през последните седмици Башага мобилизира силите си в опит да влезе в Триполи и да отстрани съперника си.

През май опитът на Башага да установи свое правителство в Триполи предизвика сблъсъци, които завършиха с изтеглянето му от столицата, припомня АП.

/БТА/