Британският вестник Financial Times съобщава подробности за проектоспоразумението, което Русия и Украйна обсъждат, в опит да сложат край на войната.

Медията публикува тази новина, цитирайки пет източника, запознати с преговорите. Временният мирен план включва примирие и изтегляне на руските сили, при условие че Киев обяви своя неутралитет и приеме налагането на ограничения върху въоръжените си сили.

Според два източника руската и украинската страни са обсъдили “формулираното проектоспоразумение” за първи път миналия понеделник. Проектът включва 15 точки, които включват, че „Украйна се отказва от амбициите си да се присъедини към НАТО и нейния ангажимент да не приема чужди военни бази и оръжия“.

В същото време тя ще получи гаранции за своята сигурност от съюзници като САЩ, Обединеното кралство и Турция. Съдбата на районите, контролирани от Русия и нейните съюзници от 2014 г. /Крим, Донецк и Луганск/, все още е предмет на спор в обсъжданото споразумение.

Старши съветникът на президента Зеленски Михаил Подоляк заявява, че може да се приложи „поделяне на териториите“, без да дава допълнителна информация. Заедно с това той допълва, че какво и да бъде договорено, в текстът ще бъде записано, че Русия се оттегля от украинските територии, завзети след 24 февруари 2022 г.

В тази светлина Подоляк информира, че като част от всяка сделка, Украйна „със сигурност ще поддържа собствена армия“, омаловажавайки забраната за приемане на чужди бази в Украйна и отбелязвайки, че „украинският закон вече забранява това“.

Украински източник отбелязва пред вестника, че “има възможност всичко това да е руска измама“. Според него Москва лъже за всичко и затова Киев трябва непрекъснато да я притиска. Според него Украйна няма друг избор, за да се стигне до мирно споразумение.

Паралелно с това руски източник, запознат с преговорите, обяснява пред вестника, че предложеното споразумение, ако бъде договорено, би могло „да даде възможност на двете страни по надежден начин да обявят победа във войната“. Той отбелязва, че и двете страни се нуждаят от победа.

Още преди започването на преговорите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „бъдещото споразумение трябва да бъде изгодно и за двете страни“.

Според анализатори Путин, който непрекъснато повтаря, че операцията ще продължи докато бъдат изпълнени задачите, може да каже: „Искахме да попречим на Украйна да се присъедини към НАТО и да отстраним възможността за създаването на чужди бази и ракети на нейна територия и успяхме.“

Вариантът на неутралитет по австрийски или шведски модел бе отхвърлен от украинската страна. Два от източниците в преговорния процес отбелязват пред британския вестник, че предполагаемата сделка включва разпоредби относно утвърждаването на правата на руския език и рускоговорящото население в Украйна.

От своя страна, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс посочи днес, че Вашингтон приветства атмосферата на оптимизъм по отношение на преговорите, но иска да види “деескалация” от Русия, за което няма “конкретни доказателства”.

Според експерти най-големият проблем в преговорите остават проблемите с анексирания от Русия Крим и обявилите своята независимост и признати от Москва ДНР и ЛНР.

Интересен е фактът, че водещият международен посредник в преговорния процес е бил израелският премиер Нафтали Бенет. Видно е обаче, че турският президент Ердоган също е изиграл своята роля.