Руските танкове са на 340 км от полската граница. Руските сили обграждат Киев от изток, северозапад и запад, съобщава специализирания израелски източник DEBKA.

На 9 март, повече от две седмици след инвазията в Украйна, им се наложи да отложат нападението си срещу столицата. Според преценка на западни разузнавателни служби руското командване чака още военни части и най-вече муниции.

Техните загуби се оценяват на около 3000 войници.

Интересна е западната ос на обсадата, която руснаците изграждат около Киев. Тя е по-уязвима за ударите на украинската съпротива, тъй като през нея трябва да минат коридорите от Западна Украйна за продоволствие, идващо в помощ на защитниците на столицата.

Там руското военно командване е изпратило относително малко руски военнослужeщи, като доминират чужденците и наемниците. На запад от Днепър са дислоцирани частите на чеченския лидер Рамазан Кадиров, руските формирования за вътрешна сигурност Росгвардия и Лигата (бившата частна армия на Вагнер).

Там Москва е започнала да разполага и наемниците от Сирия и Либия. Вероятно желаещите сирийци не са толкова много /засега пристигналите се оценяват се на няколко стотици/, тъй като Москва се е обърнала към командването в Сирия за изпращане на някои части от сирийската редовна армия.

Интересно е, че наемниците са търсени предимно от провинция Хама, там където има значимо християнско население.

Сирийският опозиционен журналист Фейсал Касем информира в сайта Ад Дорар аш шамия, че между Русия и Сирия има сключено споразумение в Украйна да бъдат изпратени бойци на милициите шабиха, формирани предимно от алауити и които воюваха заедно с редовната сирийска и руската армия.

Те се прочуха в арабската страна с неподчинението си и огромните си жестокости.

Идеята е в Украйна двете военни командвания да се отърват от тази бойци като целта е те въобще да не се връщат в родината си. Паралелно с тях Русия се е обърнала също така към милицията Национална защита и 5-ти корпус от редовната армия, които бяха директно създадени от руското командване в арабската страна.

Сирийски опозиционни източници съобщават, че Русия още от 24 февруари е отворила 14 пункта за рекрутиране на сирийски наемници.

Записалите се са хиляди, които са в процес на изпращане. Заплатите, които получават отделните наемници са различни, някои са 1000 долара, а други чувствително по-ниски – 300 долара.

Русия прилагаше същата тактика както при изпращането на сирийските наемници в Либия и Нагорно Карабах. Последните преминават много кратка подготовка в руската военна база Хмеймим в Северозападна Сирия.

На фона на ожесточената украинска съпротива, руските генерали са преразгледали частично тактиката си, информира израелският източник.

Те са увеличили значително дълбочината на западния фронт, доближавайки го до Лвов. В този връзка на 11 март са разделили огромната колона, на множество малки колони, композирани от танкове, бронирани превозни средства, артилерия и личен състав.

Западните военни специалисти са на мнение, че вече руските части затягат обсадата на Киев като се предполага, че ще нахлуят в града от север, запад и изток.

Част от танкове, преориентирани от огромната колона, са разположени на летище Антонов на север.

Части от тежката артилерия е вкопана в гористите местности около Киев и е преведена в пълна бойна готовност. Новият фронт Лвов се намира на 340 км от полската граница. В петък руснаците затегнаха и обсадата на град Чернигов, като същевременно се придвижиха на изток, за да засилят обръча около столицата.

Николаев също е под обсада и тежки бомбардировки.

Като цяло обаче западните военни анализатори не откриват съществени индикации, че руските военни са си извлекли сериозни поуки от непредвидената съпротива. Може би има промени в тактиката, но те не са радикални.

Московските генералите продължават да се придържат към бавното, но безмилостно напредване към столицата, опустошавайки украинските градове и региони по пътя си.

Те продължават разрушителния обстрел на градовете и въобще не се съобразяват с огромния бежански поток. Върховното командване на Украйна засега вярва, че руските сили, каквито са в настоящия момент, не са способни да победят украинската армия и/или да издържат на бъдещата партизанска война, заради дългите им продоволствени линии. Авангардът няма да може да поддържа добра връзка с тила.

Въпреки неуспехите и закъсненията, причинени от много по-ожесточена и по-ефективна от очакваното украинска военна и народна съпротива, численото несъответствие между украинската военна сила и огневата руска мощ вероятно ще позволи все пак на Москва да овладее инициативата на бойното поле.

Редица западни анализатори са на мнение, че войната в Украйна ще приключи с разделянето на страна на източна и западна част.

Все по-активно се говори, че река Днепър вероятно ще бъде своеобразна граница между двете отделни Украйни. Някои сравняват реката като бъдеща Берлинска стена, по която ще минава „Желязната завеса“.

Реката извира в Русия, преминава през Беларус и Украйна, стигайки до Черно море. Някои експерти предполагат, че Русия ще се опита да отреже Западна Украйна от достъп до Черно море, което ще затрудни нейното бъдещо икономическо развитие. /Тhe Foreign Insider/