Руските танкове са на 340 км от полската граница. Руските сили обграждат Киев от изток, северозапад и запад, съобщава специализирания израелски източник DEBKA.

На 9 март, повече от две седмици след инвазията в Украйна, им се наложи да отложат нападението си срещу столицата. Според преценка на западни разузнавателни служби руското командване чака още военни части и най-вече муниции.

Техните загуби се оценяват на около 3000 войници.

Интересна е западната ос на обсадата, която руснаците изграждат около Киев. Тя е по-уязвима за ударите на украинската съпротива, тъй като през нея трябва да минат коридорите от Западна Украйна за продоволствие, идващо в помощ на защитниците на столицата.

Там руското военно командване е изпратило относително малко руски военнослужeщи, като доминират чужденците и наемниците. На запад от Днепър са дислоцирани частите на чеченския лидер Рамазан Кадиров, руските формирования за вътрешна сигурност Росгвардия и Лигата (бившата частна армия на Вагнер).

Там Москва е започнала да разполага и наемниците от Сирия и Либия. Вероятно желаещите сирийци не са толкова много /засега пристигналите се оценяват се на няколко стотици/, тъй като Москва се е обърнала към командването в Сирия за изпращане на някои части от сирийската редовна армия.

Интересно е, че наемниците са търсени предимно от провинция Хама, там където има значимо християнско население.

На този фон:  Специален анализ: Руско-иранското военно сътрудничество на прицел

Сирийският опозиционен журналист Фейсал Касем информира в сайта Ад Дорар аш шамия, че между Русия и Сирия има сключено споразумение в Украйна да бъдат изпратени бойци на милициите шабиха, формирани предимно от алауити и които воюваха заедно с редовната сирийска и руската армия.

Те се прочуха в арабската страна с неподчинението си и огромните си жестокости.

Идеята е в Украйна двете военни командвания да се отърват от тази бойци като целта е те въобще да не се връщат в родината си. Паралелно с тях Русия се е обърнала също така към милицията Национална защита и 5-ти корпус от редовната армия, които бяха директно създадени от руското командване в арабската страна.

Сирийски опозиционни източници съобщават, че Русия още от 24 февруари е отворила 14 пункта за рекрутиране на сирийски наемници.

Записалите се са хиляди, които са в процес на изпращане. Заплатите, които получават отделните наемници са различни, някои са 1000 долара, а други чувствително по-ниски – 300 долара.

Русия прилагаше същата тактика както при изпращането на сирийските наемници в Либия и Нагорно Карабах. Последните преминават много кратка подготовка в руската военна база Хмеймим в Северозападна Сирия.

На фона на ожесточената украинска съпротива, руските генерали са преразгледали частично тактиката си, информира израелският източник.

На този фон:  Иран и Русия ще произвеждат нов тип дронове

Те са увеличили значително дълбочината на западния фронт, доближавайки го до Лвов. В този връзка на 11 март са разделили огромната колона, на множество малки колони, композирани от танкове, бронирани превозни средства, артилерия и личен състав.

Западните военни специалисти са на мнение, че вече руските части затягат обсадата на Киев като се предполага, че ще нахлуят в града от север, запад и изток.

Част от танкове, преориентирани от огромната колона, са разположени на летище Антонов на север.

Части от тежката артилерия е вкопана в гористите местности около Киев и е преведена в пълна бойна готовност. Новият фронт Лвов се намира на 340 км от полската граница. В петък руснаците затегнаха и обсадата на град Чернигов, като същевременно се придвижиха на изток, за да засилят обръча около столицата.

Николаев също е под обсада и тежки бомбардировки.

Като цяло обаче западните военни анализатори не откриват съществени индикации, че руските военни са си извлекли сериозни поуки от непредвидената съпротива. Може би има промени в тактиката, но те не са радикални.

Московските генералите продължават да се придържат към бавното, но безмилостно напредване към столицата, опустошавайки украинските градове и региони по пътя си.

Те продължават разрушителния обстрел на градовете и въобще не се съобразяват с огромния бежански поток. Върховното командване на Украйна засега вярва, че руските сили, каквито са в настоящия момент, не са способни да победят украинската армия и/или да издържат на бъдещата партизанска война, заради дългите им продоволствени линии. Авангардът няма да може да поддържа добра връзка с тила.

Въпреки неуспехите и закъсненията, причинени от много по-ожесточена и по-ефективна от очакваното украинска военна и народна съпротива, численото несъответствие между украинската военна сила и огневата руска мощ вероятно ще позволи все пак на Москва да овладее инициативата на бойното поле.

На този фон:  Специален анализ: Руско-иранското военно сътрудничество на прицел

Редица западни анализатори са на мнение, че войната в Украйна ще приключи с разделянето на страна на източна и западна част.

Все по-активно се говори, че река Днепър вероятно ще бъде своеобразна граница между двете отделни Украйни. Някои сравняват реката като бъдеща Берлинска стена, по която ще минава „Желязната завеса“.

Реката извира в Русия, преминава през Беларус и Украйна, стигайки до Черно море. Някои експерти предполагат, че Русия ще се опита да отреже Западна Украйна от достъп до Черно море, което ще затрудни нейното бъдещо икономическо развитие. /Тhe Foreign Insider/

Продължи да четеш