Представител на сирийската формация Ахрар Хуран информира за пряк контакт със сирийски военнослужещ от подкрепяната от Русия Осма бригада, съобщава опозиционният сайт Ориент.

Последният е уточнил условието, което е поставила Москва за включването на сирийски доброволци във войната в Украйна. Всеки, който желае да замине за Украйна трябва да се е сражавал под прякото командване на руски офицер в Сирия.

В тази връзка Русия се е обърнала към: – Пети корпус, създаден и финансиран изцяло от руския Генерален щаб; – Милицията „Нимр“ под командването на генерал Сухеил Хасан, влизащ в състава на 25-та дивизия. Тя е единствената сирийска военна част, която използва руския танк Т-90, който е основният в руската армия; – Милицията /народно опълчение/ „Национална отбрана“, която е дислоцирана предимно в провинция Хама, в която има многобройно християнско население.

Всъщност тя в много голяма степен се припокрива с печално известната милиция шабиха, в която са включени предимно представителите на сирийските религиозни малцинства- алауити, християни, друзи и други. Бойната част наброява около 100 000 души, които получават военното си обучение от офицери от “Хизбулла”.

Те са известни със слабата си дисциплина и жестокостите си спрямо цивилното /предимно сунитско/ население. Всъщност на руското условие отговарят единствено първите две военни формирования.

Както писа предварително The Foreign Insider, очевидно привличането на бойци от милицията „Национална отбрана“ има за цел да се превърне в пушечно месо на украинския огън и да проправи пътя на основните сили. /The Foreign Insider/