За съжаление, все повече младежи от Сирия, воювали дълги години на една от двете страни, се поддават на изкушението за сменят сирийския с украинския фронт. Вчера руската страна обяви, че сирийци са били тренирани в американската база Танаф /на иракско-сирийската граница/ и са изпратени в Украйна. На фона на войната в Украйна протурската Сирийска национална армия поиска същите оръжия, които Западът предоставя на Украйна.

В техните планове са настъпление срещу армията на Асад и възобновяване на битката за Алеппо, който падна през 2016 г. В тази светлина вестник „Шарк ал аусат“ съобщава, че руски емисари са започнали набирането на наемници за Украйна.

Става въпрос за бойците от проруските милиции в Сирия, които се биеха на страната на Асад. Саудитски източници посочват, че адресатите са около 23 000 млади мъже, които са или са били в състава на т.нар. Национална отбранителна милиция, несъществуващата формация ал Бустан, която беше финансирана от братовчеда на Асад Рами Махлуф и други.

Договорите, вече подписани между някои от наемниците и военните брокери, включват няколко условия. На първо място, е срокът, който е за 7 месеца. Условие е наемникът да не го прекъсва през това време.

Предметът на действие е „охрана на съоръжения“, които са вече под контрол на Русия. В Либия, изпратените там през 2021 г. сирийци на страната на Хафтар, също бяха „насочени“ за охрана на съоръжения.

Впоследствие се оказа, че са изведени на бойното поле. Официален Дамаск няма отношение към контрактите и е казано, че сирийските власти няма да се занимават с убитите, както и да дават финансови компенсации на семействата.

Според договора наемниците получават 7 000 долара за изкарани пълни 7 месеца в Украйна. Чувствително по-различна е сумата, предлагана от военни контрактори, действащи в полза на Украйна.

Това е обект на изследване на специална статия в Middle East Eye.  Частна компания „Silent Professionals” търси „контрактори“ за Украйна с надница 1000 – 2000 долара на ден, плюс бонуси. /https://silentprofessionals.org/jobs/extraction-protective-agents-ukraine/.

Изискванията са твърде високи. Сред седемте условия за рекрутиране четем: минимум 5 години военен стаж и/или една година теренен опит, паспорт на САЩ, Великобритания, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Украйна, Полша или друга държава от ЕС или Шенген.

Според статията украинската страна отрича, че са лицензирали западни охранителни фирми за рекрутиране на наемници. /Обявите за набиране на доброволци са директно на сайтовете на някои от украинските посолства./

Представител на украинското военно министерство твърди, че „доброволците ще бъдат третирани като бойци от украинската армия. Всеки неин войник получава по 3 500 долара месечно и следователно и чужденците ще получават толкова.“

Според военни анализатори набраните от Украйна чужденци ще имат за задача да се бият срещу наемниците на руската военна частна компания „Вагнер“.

Последната направи през 2014 г. своето бойно кръщене в Донбас. В момента нейни бойци са в 20 държави по света. Те стоят зад четири преврата в Африка, както наскоро писа the Foreign Insider. В резолюцията на ОС на ООН, осъждаща руската агресия в Украйна, 35 държави се въздържаха, значителна част от тях от африканския континент. Част от тях са именно тези, в които присъстват части на „Вагнер“.

С „наемническата част“ на войната в Украйна, вероятно тази европейска страна ще се доближи до рекорда на Сирия през изминалите години, на чиято територия воюваха представители на 103 нации. Ще бъде тъжно, ако я задмине.


Foreign Insider Special Report: Позоваването задължително