За тайното посещение на Нафтали Бенет няма много детайли. То е координирано със САЩ и западните съюзници. Президентът Володимир Зеленски е държан в течение.
Интересното не е посредническата мисия между Киев и Москва. Премиерът на Израел е поставил въпроса за голямата еврейска общност в Украйна. Интересна е втората тема, а именно тази за иранската ядрена сделка.
Според анализатори вероятно следващата седмица споразумението ще бъде подписано, съгласно условията на Израел. Това е глътка въздух за рухналата иранска икономика и връщането на около 2,5 млн. барела нефт на световната борса.
Интересното е, че в събота Путин е поставил допълнително условие. Той е искал САЩ да не налагат санкции върху търговията на Русия с Иран. Това е предизвикало бурните реакции на Техеран.
Неслучайно бившият президент Махмуд Ахмединаджад публично се обяви в подкрепа на Украйна и на украинския народ. Видно е, че тезата на Лукашенко, че „след една година самият Запад ще ни търси /Русия и Беларус-бел.авт./ не е валидна“.