На 7.02.2022 в общественото внимание на три близкоизточни страни попадат сходни по своето съдържание социално-правни казуси. Повече от очевидно е, че подходите на държавите, чиято управленческа философия е изградена на различна религиозна доктрина, са диаметрално противоположни.
На първо място става въпрос за допълнението на приетия през ноември 2021 г. от шейх Халифа бен Зайед ал Нахаян, президент на ОАЕ закон, прилагащ принципите на сунитската деноминация. Той регулира въпросите на личния статус на немюсюлманите в емирството Абу Даби. Той е първият по рода си в арабска страна.
Емирство Абу Даби обяви подробности за процедурите за сключване на граждански брак и осъществяване на развод. Те се прилагат за туристите в ОАЕ, лица извън емирството, но и извън страната.
Емиратската информационна агенция уточнява, че гражданският брак се предлага най-вече в региона. В арабските страни от Персийския залив работят, твърде много чужденци.
Само в ОАЕ емиратците са около 800 000, докато чужденците са 10 пъти повече. Там се намира и най-голямата българска колония в арабския свят /около 10 000 души/. Правните норми са одобрени от шейх Мансур бен Зайед ал Нахаян, вицепремиер, министър в президентството и ръководител на неговия правен отдел.
Говорителят на отдела шейх Юсуф ал Абри обяснява, че при новия закон при сключване на брак вече не се изисква настойник на съпругата и няма нужда от свидетели.
Разводът за немюсюлмани в ОАЕ се определя като „развод без вреди“. Той се основава на принципа на равенство между съпруга и съпругата, без да се засягат финансовите права на съпругата.
Ако има основателни материални претенции, съдът отсъжда възмездяване на потърпевшата страна. Процедурата трае 30 дни, с цел бързо и лесно приключване.
Жалбоподателят трябва да подаде двуезична молба и няма нужда от адвокат. Интересното в новия закон е, че за разлика от всички останали арабски страни ОАЕ вече допуска съжителството на неженени двойки на съпружески начала.
До този момент този граждански статут беше забранен в ОАЕ, произтичащ от шариата.
В същия ден иранското обществено мнение беше потресено от поредното престъпление, квалифицирано като „престъпление на честта“, съобщава арабоезичната медия „Ал Арабия“.
Десетки хиляди иранци са станали свидетели на клипа, качен от сайта „Ракна“ /сайтът е заличен от властите/, на който иранец държи в ръката си отрязаната глава на своята 17-годишна съпруга.
Тя е избягала от него в Турция, но той заедно с брат си я намират и връщат в Иран. Извергът се е разхождал с главата по улиците на град Ахуаз, югоизточен Иран с доминиращо арабско население. Запознати припомнят, че през 2020 г. мъж в северната провинция Гилан обезглавява дъщеря си, тъй като не одобрява нейния приятел.
В свой постинг в туитер активистката Нилофар Аюби заявява: „В Иран баща, обезглавил своята 14-годишна дъщеря получава 8 години затвор, а жена, която е махнала своя хиджаб – 24 години.“
Според наблюдаващи социално-правните порядки в Ислямската република /прилагаща шиитско-джафаритската деноминация и юриспруденция/ прави впечатление, че през последните години Иран става свидетел на много случаи на убийства на жени и момичета от съпрузи, бащи или други мъже-роднини под предлога „престъпления за честта“.
В същото време активисти и експерти в областта на правата на жените подчертават, че липсата на възпиращите закони в това отношение е една от причините за продължаващите подобни случаи.
Паралелно с това властите в Иран налагат все повече ограничения за оповестяването на въпросните престъпления в медиите. Експерти добавят, че „престъпленията на честта“ са най-често срещани в провинциите със силно консервативно или традионалистки настроено население. Става въпрос за провинциите Хузистан, Лористан, Кюрдистан, Карманшах, Източен Азербайджан, Илам, Фарес и Ердабил.
В същия ден популярният в Израел вестник «Джерусалем пост» оповестява за разкриването на социални центрове за LGBT арабски и израелски младежи в израелския град Хайфа.
Това е инициатива на местното министерство на труда и социалната политика. В специализираните среди решението се определя като историческо, тъй като е насочено към възрастни араби с нетрадиционна сексуална ориентация.
Вестник „Джерусалем пост“ поставя акцент, че това е заслуга на депутатката в Кнесета Ибтисам Мараана от Партията на труда. В същото време нейният колега в парламента Уалид Таха /също от арабски произход/ от партията „Единна арабска листа“, с идеология близка до тази на Мюсюлманските братя и неин коалиционен партньор в правителството на Нафтали Бенет, заяви, че ще направи всичко възможно подобен център да не бъде откриван.