Само три дни след убийството от американските командоси на лидера на ИДИЛ Абу Ибрахим ал Кураши в селището Атма /то е символично за ИДИЛ – там през 2013 г. за пръв път се обявява създаването на организацията/ главатарят на Хаят тахрир аш шам /ХТШ, бивша ал Нусра/ Абу Мохамед ал Джолани доказа, че е имал отношение към този акт.
На специална церемония, на която присъстват неговите полеви командири той обявява, че „неговата организация е навлязла в нова фаза на своето съществуване“, съобщават сирийски опозиционни среди. В своята реч ал Джолани споменава, че „щял да върне славата и достойнството на нацията“.
Това е част от неговия ПР, в който много често влизат изяви като откриване на пътен участък, предоставяне на хуманитарна помощ на жители на някой бежански лагер или пък шумно отразен разговор с бойци.
С последните си действия ал Джолани прави всичко възможно да изглежда като лидер на цялата провинция Идлиб, на който „регионалните и международните сили могат да разчитат“.
Нееднократно ал Джолани отправя призив към Турция и САЩ ХТШ да бъде извадена от списъка на терористичните организация. Веднага след ликвидацията на лидера на ИДИЛ той покани всички чужденци, наричани още ал мухаджирин ал мустакилин, „независими мигранти“, да напуснат територията на Идлиб.
Паралелно с това организацията проведе три обучителни курса на членове на ХТШ с турската страна. Първата група е около 1000 души като турските експерти са обучавали сирийските джихадисти за боравене с противотанкови и леки стрелкови оръжия. Другите две групи, с по няколко стотин души са били изпратени в Турция, завършвайки договорения с Анкара цялостен цикъл на обучение.
Според запознати ал Джолани преструктурира своята армия по подобие на тази, която турците създадоха от множеството протурски милиции. Те ги обединиха в т.нар. Сирийска национална армия /СНА/.
Последната действа в зоните, окупирани от Турция, вследствие на трите операции на територията на Сирия, а именно „Ефратски щит“, „Маслинова клонка“ и „Източник на мир“. Големината на двете взаимносвързани територии са сходни, около 4% /Идлиб, контролирана от ХТШ/ и 5 % от цяла Сирия /на контролираната от Турция и СНА/.
Джихадистки източници отбелязват, че напоследък се наблюдава текучество от СНА към ХТШ. Причините са чисто финансови. Протурските милиции получават целево от Турция заплати между 28 и 50 долара месечно, нередовно изплащани в турски лири и изядени от високата инфлация в страната.
В същото време ал Джолани осигурява заплати, вариращи между 150 и 250 долара и изплащани директно в американски долари. Паралелно с това ХТШ дава и бонуси – хранителни ваучери, предоставяне на жилища за семействата на бойците /взети от местни жители, прогонени от джихадистите/. Освен това ал Джолани гарантира съдебна неприкосновеност на своите бойци, за разлика от тези на СНА.
При преминаването на боец от СНА към ХТШ, последната подлага на „рехабилитационен курс“ кандидата. Моделът е сходен с този, който навремето Турция прилагаше на дезертиралите /или заловените бойци/ на ИДИЛ към протурските милиции. Става въпрос за психологическа и военно-тактическа подготовка.
Впоследствие те са ориентирани към  подходяща военна част. За разлика от турския модел, при който въпросните курсове продължават около 3 месеца /десалафитизация в религиозната част/, то при ХТШ са около месец.
През периода 2014-2016 при формирането на сърцевината на армията на ИДИЛ имаше сходни курсове за новодишлите джихадисти. Това особено категорично важеше за европейците, при които нямаше почти никаква религиозна подготовка. ИДИЛ-курсовете можеха да продължат до 6 месеца, поставяйки акцент върху индоктринирането на салафизма.
В случая обаче ХТШ иска да изглежда вече като организация, близка до идеологията на Мюсюлманските братя, а не на салафитите, каквато официално беше, преди да скъса с философията на Ал Кайда /една от причините за разрива между Абу Мохамед ал Джолани и Абу Бакър ал Багдади/. Поради тази причина религиозната част от „преквалификацията на боеца е олекотена“.
За да запази своя имидж на „независим“ и „умерен“ ислямски лидер, ал Джолани отрича да е имало координация между него и операцията на САЩ за ликвидацията на конкурента му Абу Ибрахим ал Курейши. Все пак полеви източници припомнят, че на по-малко от 100 метра от къщата на ал Курейши е имало наблюдателница /военен участък/ на ХТШ.
Няколко източника са потвърдили, че лично ал Джолани е инструктирал своите хора в тази военен пункт да не реагират, да не прихващат и да не отговарят на евентуално нападение на самолети или хеликоптери. Само половин час преди нападението на американците на бойците на ХТШ им е било казано, че то е на „съюзнически сили“.
По тази причина нито един от джихадистите на ХТШ, които са били в непосредствена близост и са заснемали престрелката, продължила повече от два часа, не се е намесил. След два дни, ХТШ излезе с декларация, че отхвърля всякаква възможност на контролираните от нея територии да има каквото и да е присъствие на ИДИЛ.
Няколко дни преди въпросната американска операция ХТШ е направила традиционното прочистване на елементи, принадлежащи към т.нар. радикални джихадистки формации. На първо място, става въпрос за силно конкуриращата ХТШ „Хурас ад дин“, а на второ са другите, по-малобройни терористични банди.
Знае се, че не малко от нейните членове са чужденци. Именно хората на ал Джолани са информационния източник за постоянните операции на американските сили към главатарите на радикалните салафити в провиднция Идлиб.
Шумно отразените от медиите са поне две операции годишно. При тях най-често с дрон и ракета „нинджа“ бива унищожен изявен полеви командир на „Хурас ад дин“ или друга подобна организация.
Местни източници отбелязват, че информационният поток върви по линията ХТШ-Турция-САЩ. Наблюдатели са на мнение, че доказателство в това отношение може да се възприето интервюто на бившия представител на САЩ за Сирия, Джеймс Джефри, дадено през юни 2021 г. В него той отбелязва, че „ХТШ е най-малко лошия вариант сред различните други възможности за запазване на ситуацията в Идлиб.“
Освен това друго предимство на бившата ал Нусра е, че тя се „самофинансира“. Това става чрез налагането на всякакви видове данъци на населението, посредством контролираното от нея марионетно правителство, наречено „правителство на националното спасение“.
Всъщност ХТШ монополизира цялата икономическа дейност в региона, в това число и доставянето на храни /от Турция/ и енергоресурси, в това число и нефт, от контролираните от кюрдите и американците територии в Сирия, в които се добива сирийският нефт.
Сякаш ХТШ пророчески оставя да излъчва симптоматичното радио Фреш /нямащо нищо общо с веригата Фреш, създадена на европейска територия, в това число и в България/. За пръв път то се появява в сирийски ефир през далечната 2013 г. след инициатива на свободни журналисти, водени от Райед Фарес и Хамуд Жнейд.
Тогава територията е контролирана от бившата Сирийска свободна армия, в която има достатъчно либерално мислещи хора. През 2018 г. Фарес и Жнейд са убити от маскирани хора. Заедно с това Джабха тахрир аш шам /предшественик на ХТШ/ забранява излъчването на музика, а само наподобаващи музикални звуци.
Сега, почти 10 години след създаването си, медията все повече се доближава до стандартите на свободните медии в арабските страни, критикуваща президента Асад и излъчваща арабски песни.
Творческата биография на радиостанция Фреш олицетворява идеологическата трансформация на ХТШ, а именно от класически представител на войнстващия салафито-джихадизъм към софтислямизма, щрихован от захаросания профил на Мюсюлманските братя. Самият Абу Мохамед ал Джолани е завършил факултета по журналистика на Дамаския университет.