На 5.02.2022, с откриването на „Ислямски форум във Франция“ /ИФФ/ правителството на Еманюел Макрон обърна “нова страница” в организацията на ислямската религия в страната, отбелязва арабоезичната информационна агенция ал Арабия.
Около стотина представители на ислямското вероизповедание във Франция, включително активисти от ислямски НПО, служители и имами се събраха през съботния ден, за да обсъдят в четири работни групи предварително зададени теми.
Според нея на събитието са били поканени единствено “конструктивно настроени“ представители на ислямската религия и е спусната детайлно разработена „пътна карта“ за дейността на субекта с акцент върху въпросите на финансирането.
В края на работата на този орган, създаден от държавата, министърът на вътрешните работи Джералд Дарманан, който отговаря за връзките с представители на религиите, се възползва от възможността да напомни два месеца преди президентските избори, че ислямът е „съвместим с републиката“.
Позовавайки се на вербалните изявления на крайнодесните кандидати за президент, министърът предупреди, че „речта на омразата на популистите отговаря на проектите на радикалните ислямисти, въз основа на принципа „война на всички срещу всички“.
На представителите на пресата МВР министърът заяви, че ИФФ е институция за национален диалог, която ще се събира веднъж в годината. Според него този форум не е предназначен да бъде постоянна структура, а по-скоро рамка, предназначена да обсъжда и разрешава с  властите конкретните трудности, пред които са изправени мюсюлманите в страната.
Дарманан допълни: „Оттук нататък за правителството вече няма да има нито един самостоятелен представител на мюсюлманското вероизповедание, а тематични колективи за постигане на конкретни резултати“. 
В своето изказване, цитирано от „Льо Монд“ министърът продължава: „Държавата се занимава сериозно с френските служители с ислямско вероизповедание. Днес те говориха с голямо уважение и градивен дух, който не бива да бъде омаловажавано“.
Наблюдателите са на мнение, че създаването на ИФФ създава условия за нов етап от взаимодействието на правителството с „Френския съвет на ислямската вяра“ /ФСИВ/, орган създаден през 2003 г. от Никола Саркози.
До този момент той бе основния събеседник на властите. Това обаче вече не е така, тъй като бе силно маргинализиран, поради вътрешни конфликти и разцепления.
През последните месеци ФСИВ изпадна в тотална криза, след като правителството в Париж поиска от отделните организации, формиращи този орган да приемат „Хартата на принципите на френския ислям“ или както още я наричат „Закона за антиислямския сепаратизъм“.
В основата на цитирания документ, превърнал се в правна норма, се легализира забраната за намеса на чужди държави във френския ислям и забраната за практикуване на „политическия ислям“ в страната.
Дискутираните темите могат да бъдат обобщени в следните пунктове:
– обсъждането на формирането на нов религиозен орган, който да помага на управленческите процеси в армията, затворите и болниците;
– определяне на статута на имама, намиране на „дефиниция“ на неговата професия;
– прилагане на закона за ислямския сепаратизъм, който беше одобрен през лятото;
– разглеждане на мерките за противопоставяне на ислямофобията и по-конкретно осигуряването на охраната на ислямските религиозни храмове.
По първата тема Дарманан заяви, че правителството ще бъде на страната на мюсюлманите, „за да имат имамите статут на предоставяне на социална закрила, който им липсва в момента.“ По отношение на прилагането на „закона за борба срещу ислямския сепаратизъм“ бе обсъдено ръководство, което е било предварително разработено от отделни НПО-та, така че то да бъде напълно в унисон с действащия закон за сдруженията.
В момента 90% от действащите 2 600 джамии се управляват от ислямски НПО-та.
Друга тема е била “прозрачното финансиране на ислямската религия”, върху която вътрешният министър е поставил специален акцент. От своя страна, участниците в заседанието са повдигнали въпроса за по-доброто организиране на поклонението в Мека.
Според активиста Хаким Каруи липсвала прозрачност и е предложил създаването на процедури за акредитация на отделните агенции, които до този момент са организирали поклонението. Според МВР в момента се водят разговори между Париж и Рияд относно даването на 25 000 визи за ежегоден хадж, квота отпусната на Франция от саудитското кралство.
Запознати информират, че ФСИВ се състои от десет федерации, обикновено свързани със своите страни по произход. Такива са Мароко, Алжир и Турция.
Две от тях /и двете марокански/ се намират в постоянна конкуренция. От друга страна има постоянно напрежение между алжирската и мароканските организации, паралелно на напрежението между двете съседни страни от Северна Африка.
Според Дарманан ФСИВ не върши вече своята работа.
На експертите прави впечатление, че на първото заседание на ИФФ не са били поканени най-видните представителки – застъпнички на идеята за жени-имами като Ева Джанадин и Ан-Софи Монсони.
Две месеца преди изборите във Франция настоящият президент Еманюел Макрон остава фаворит в социологическите изследвания. В същото време според вестник „Льо Фигаро“ двамата крайнодесни кандидати Марин льо Пен и Ерик Земур вече изравняват своята електорална подкрепа с по 14% за всеки един от тях.
Ако изборите бяха в неделя, нямаше да е ясно кой щеше да се изправи срещу Макрон на втория тур. Специалистите обаче са категорични, че който и да е той, настоящият президент печели на втория тур. Става въпрос за 69% срещу 31% срещу Земур и 57%% срещу 43% срещу льо Пен.