Това заяви американският президент Джо Байдън по време на визитата на емира на Катар шейх Тамим ал Тани във Вашингтон. Подобна класификация на емирството ще му позволи да получава безпрепятствено модерни оръжия от Пенгатона.  
Основен акцент върху разговорите е била възможността Катар да предостави количества втечнен газ за Европа, в случай на избухването на война срещу Украйна. Шейх Тамим е поставил условието, че ако това се случи, ЕС да не препродава вече получения газ извън рамките на съюза. Агенция Ройтерс припомня, че Катар има опит в преговорите си в ЕС в енергийния сектор.
Емирството е останало недоволно от опитите на ЕС да променя правилата на търговията с газ, каквито е имало при сключване на дългосрочни и средносрочни договори.
Във Вашингтон шейх Тамим е заявил моментната си невъзможност да произвежда допълнителни количества газ и че няма излишъци от този енергоресурс. В същото време е заявил желание „да прехвърли някои пратки, планирани за Азия към Европа, чрез посредничеството на САЩ.“
Запознати с естеството на консултациите заявяват, че на този етап Доха не е направила постъпления за променяне на доставките от Азия към Европа.
Източникът на информацията пред Ройтерс е съобщил, че Катар е поискал да бъде разследвана намесата на Европейската комисия при прилагането на дългосрочните и средносрочните договори за доставка на газ за Европа. Акцентът бил поставен върху възможността на ЕК да „пречи върху свободната доставка на газ към Европа и нейния единен газов пазар.“
Става въпрос за правилата за пълна либерализация на европейския газов пазар, която ЕС счита, че е необходима за нейната енергийна сигурност. В същото време големите производители и някои потребители са на мнение, че реформите в ЕС, извършени през последните две десетилетия, са станали причина за големи сътресения на пазара и са в основата на повишените цени на газа.
Експерти добавят, че миналата седмица шейх Тамим е разговарял вече с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Катарският лидер е заявил, че потенциалните доставки за Европа няма да бъдат обусловени от неговите искания. В същото време различията трябва да решени и да бъдат осигурени дългосрочни и средносрочни договори за доставки на втечнен газ.
Катар е заявил, че „иска предвидимост чрез дългосрочни и средносрочни договори, а не да бъде страна по извънредни и скъпи доставки на газ за Европа.“
Следва да се добави, че освен Катар като „основен партньор на САЩ извън НАТО в района на Персийския залив“ са Кувейт и Бахрейн. Прави впечатление, че Джо Байдън не говори за Саудитска Арабия да има такъв статут, въпреки че тя има най-голямата в политическо и икономическо отношение тежест в региона на Персийския залив.
Джо Байдън твърдо отказва да проведе телефонен разговор и да се сдобри с, де факто, лидера на кралството – принца-престолонаследник Мохамед бен Салман.
Той е обвинен за убийството на опозиционера Джамал Хашоги. Това доведе реално до сближаването на позициите на Саудитска Арабия и Русия по отношение на високите цени на нефта, а те влияят и върху тези на газа.
Отказът на картела ОПЕК, лидиран от Рияд и потвърден по-късно от руски вицепремиер /ОПЕК+/, да повиши рязко производството на нефт на световните борси, е една от основните причини за поддържането на високите цени на енергоносителите.
Деблокирането на част от американския нефтен резерв като контрамярка, след решение на Джо Байдън, не доведе до промяна на цените.