Докато френският президент Еманюел Макрон говори с Путин за намаляването на напрежението на украинско-руската граница, неговият външен министър Жан-Ив льо Дриан директно обвинява руската частна компания „Вагнер“, че „ограбва богатствата на африканската държава Мали“.

Във вестник „Журнал дьо диманш“ той споделя, че „скандалната група, формирана от бивши военни, подкрепени от Русия и от руска логистика, е толкова агресивна, че директно договаря сигурността на властта срещу използване на минните богатства на африканската държава.“

Френският дипломат дава примери с Централноафриканската държава /ЦАР/ и Мали. В интервюто льо Дриан добавя: „Вагнер се възползва от слабостта на някои страни, за да консолидира присъствието си там, а не да замести европейците (в Западна Африка-бел. авт.) Но това върви паралелно със засилването на влиянието на Русия в Африка, гарантирайки приемственост на военната групировка на власт“.

Независимо, че управляващият в Мали Военен съвет отрича, командващият AFRICOM генерал Стивън Таусенд потвърди, че „Вагнер“ са вече в Мали и са няколко стотици бойци.“

В същото време руски и световни медии цитират мнението на собственика на „Вагнер“ Евгени Пригозин за неотдавнашния преврат в Буркина Фасо. В свое интервю, дадено за неговата фирма Concord Management and Consulting /обвинена от ФБР заедно с друга негова фирма Internet Research Agency в намеса в американските президентски избори през 2016 г./, качено в популярната руска социална медия ВКонтакте и цитирано от ливански медии той отбелязва:

„Не е изненадващо, че много африкански държави се стремят да се освободят. Причината е, че Западът се опитва да държи населението на тези страни в полуживотинско състояние. Всичко, което Западът прави там, е да се занимава с конспирации. От една страна създава терористични групи, а от друга се бори срещу тях. За съжаление, го прави много зле.”

Пригозин отстоява тезата, че „Африка е свидетел на раждането на ново националноосвободително движение.“

Собственикът на „Вагнер“ споделя, че на африканския континент са се появили лидерите на това движение. Олигархът дава за пример авторитарния лидер на ЦАР – Фаустин-Арканг Туадера, чиято лична охрана продължава да е от руски наемници.

Сред групата „революционери“ е полковник Асими Гета, който миналия месец свали цивилното правителство в Мали. Руският милиардер го нарича „африканския Че Гевара“. В групата е включен и полковник Мамади Думбуа – лидерът на преврата в Гвинея през септември 1921 г.

Според Пригозин „на африканското небе се е появила и звездата на подполковник Пол-Хенри Сандауго Дамиба, ръководителя на преврата в Буркина Фасо. Така, според олигарха, е започнала «ерата на деколонизацията».

Собственикът на «Вагнер» завършва своя “политически анализ” с това, че е «настъпила епохата на полковниците». Той заявява:, «За нас, руснаците, това обстоятелство е особено ценно. Причина за това е, че нашият национален лидер Владимир Путин също беше полковник, когато започна процеса на възстановяване на разрушената през 90-те години на миналия век суперсила Русия.“

През 2021 г. ЕС наложи санкции на „Вагнер“ и лично на Евгений Пригозин, наричан още „готвача на Путин“ за ролята на наемническата армия в различни точки на земното кълбо. Бойното си кръщение руската наемническа милиция направи през 2014 г. в Домбас, помагайки на украинските сепаратисти.

В последствие тя регистрира свое присъствие в Беларус, Сирия /където действа активно с иранската Революционна гвардия/, Либия, Нагорни Карабах, ЦАР, Судан, Мадагаскар, Зимбабве, Венецуела, Мозамбик и Мали.

След оттеглянето на САЩ от Афганистан, както the Foreign Insider вече писа, Пригозин изпрати там своя доверен човек Максим Шагули, за да потърси допирни точки с вече управляващите талибани.