През последната година Турция направи огромни усилия за затопляне на отношенията с Египет и страните от Персийския залив. В тази светлина медийни среди констатираха ограничаване на дейността на сателитните канали на Мюсюлманските братя, излъчващи от Истанбул.
Споменатите арабски страни възприемат дейността на ислямистката партия като част от заплахите за тяхната национална сигурност. По тази причина те следят с огромно внимание скандалите и разцеплението, получило се между двете крила на МБ, едното със седалище в Истанбул, а второто – в Лондон.
Арабоезичният информационен канал „ал Арабия“, излъчващ от Дубай, ОАЕ, но чиято централа е в Рияд, Саудитска Арабия публикува дълъг репортаж за продължаващата дейност на МБ на територията на Турция.
По подбора на новините и тяхната интерпретация наблюдателят може да се запознае с позицията на влиятелното кралство по световните събития, по които Рияд няма официална позиция.
Така например новините от кризата Украйна-Русия са с позитивен нюанс по отношение на Киев /разходка в столицата и среща на саудитски журналист в Киев със „случайна“ минувачка – украинка, „случайно“ живееща в град ал Хубар/. Отделно репортажът за глада в Украйна през 30-те години на 20-ти век са ясен негативен поглед към Русия.
Съвсем наскоро тази тема беше определена като „русофобска“ от вестник Правда, по отношение на организираната от посланика на Казахстан в Киев конференция по случай 30-годишнината от независимостта на Украйна.
Преди няколко дни Истанбул е станал домакин на конференция под надслов “Младежта на промяната, десетилетие на борба и стъпка към бъдещето”, съобщава „ал Арабия“.
На нея присъстват лидери на МБ от цял свят, на движение „Хасм“, което е военното крило на МБ. Основната тема е „възраждане“ на т. нар. революции от вълната, наречена „Арабска пролет“ и „необходимото завръщането на избягалите младежи на МБ от Турция в техните страни, които трябва да участват в процеса на премахването и смяната на настоящите режими”.
Очевидно е, че журналисти от саудитската медия са направили контакт с участници във форума, разкривайки подробности около конференцията и дейността на ислямистката партия на турска територия.
Според получената информация МБ е създало „Академия за международни отношения“ /АМО/ с разнообразна образователна дейност. Нейният директор е един от лидерите на МБ, Исам Абдел Шафи.
Образователното звено е формирано през 2017 г. като се е специализирало в обучението на млади слушатели. Предоставените курсове са най-вече в областта на обществените и социални науки, с ясен акцент върху политическите науки, международните отношения, стратегическите изследвания, правото, икономиката, мениджмънта, медиите, социологията и педагогиката.
Сградата на АМО се намира в истанбулския квартал Йени Босна, предишно име Сарайбосна, турското наименование на Сараево. Жителите са предимно изселници от тази балканска страна, което говори не само за подбраната среда.
В академията има курсове по разузнаване, информационна и групова сигурност, техники за вербуване, специални операции, лична и масова комуникация, контравербуване, техники за проникване в социални групи, ръководене на агенти, водене на партизански действия, водене на хибридна и психологическа война и т.н.
Има няколко ръководни нива, в които се отличават Съвета на настоятелите, Съвета на директорите и Консултативния съвет. Първият се занимава най-вече с финансирането, а вторият е оперативният орган и включва трима члена, които определят оперативните планове на АМО.
Третият орган е преди всичко експертен и установява контакти с учени, потенциални лектори, които биха са заинтересували от дейността на АМО. Там се обсъждат учебните планове и съдържанието на курсовете. Според „ал Арабия“ в работата на звеното на МБ участват около 320 лектора от общо 25 страни по света. Това става присъствено или онлайн.
Самият директор Абдел Руфи има статут на университетски професор по международни отношения. Той е активист на МБ и се подвизава като „професор по политически науки и международни отношения“ във виртуалния университет Рушд в Турция.
Последният не е регистриран официално от турския Съвет за висше образование. Претендира да има сключено споразумение с Азиатския международен университет в Малайзия, но последният отрича за подобен акт.
АМО има за задача да обучи ново поколение членове на МБ, които да са добре подготвени за всякакъв вид субверсивни срещу собствените правителства действия. Според „ал Арабия“ съдържанието на предоставените курсовете са изготвени най-вече на базата на преосмислени и адаптирани курсове в аналогични американски и израелски учебни заведения.
Интересен факт е появата и на активисти на терористичното движение „Хасм“ в Турция. Последното е включено в списъка на терористичните организации от САЩ. Понастоящем „Хасм“ действа под прикритието на фондация „Мейдан“, чийто основен предмет на дейност е мобилизиране на млади хора за участие в демонстрациите по площадите и извършване на субверсивни действия, с цел сваляне на властта.
Самият лидер Мохамед Монтасер, който има няколко присъди в Египет за тероризъм, насилие и убийства, е участник. За пръв път той се появява публично в Турция, което е знак за отношението на Анкара към терористичното движение. На форума той е произнесъл „мускулеста“ реч, в която е обещал, че неговите хора „ще променят статуквото в арабския регион, на първо място в Египет, възкръсвайки революциите“.
Монтасер декларира, че „революциите не са приключили и скоро ще има следващи вълни.“
Репортажът завършва с информацията, че преди две седмици един от лидерите на „Хасм“ Хусам Салам е бил арестуван на летището в египетския град Луксор. Вероятно той е трябвало да участва в споменатия форум. Египетският радикал е пътувал от Судан към Турция, след като неговият самолет аварийно е кацнал на египетска територия.
Салам е бил автор на идеята за възстановяване на „специални въоръжени комитети“ в Египет като нов етап на въоръжената борба срещу правителството.