Дебатът за кризата в Украйна в руските политически кръгове силно се радикализира. След предложението на председателя на парламентарната група на Комунистическата партия на Русия Николай Коломейцев, руската Дума да разгледа следващия месец евентуално предложение на парламента до президента Путин за признаването на двете сепаратистки републики, лидерът на Чечения Рамадан Кадиров също се изказа.

Преди няколко дни в директно телевизионно предаване, цитирано от вестник „Шарк ал аусат“, лидерът Кадиров заяви, че Русия трябва бързо да предприеме решителни стъпки за анексирането на източните украински региони. Той обаче не спря до там.

В своето встъпление той добави, че ако беше на мястото на руския президент отдавна щеше да превземе Украйна и щеше да изпрати войски там, за да „въведе ред“ в тази страна. Според него това трябвало да се случи, ако сегашните власти на Украйна не се откажат от антируския си подход.

Мнението на лидера на чеченските мюсюлмани, в чиито молитви в джамиите е опоменато и името на Владимир Путин е, че „Украйна трябва да бъде включена в рамките тяхната страна“. По-късно обаче Рамзан Кадиров направи лека стъпка назад и добави, че това е негова лична позиция, а не на ръководител на един от субектите на Руската федерация.

Рамзан Кадиров по време на среща с Владимир Путин през 2018 г. Снимка: kremlin.ru

Чечения, под ръководството на Рамзан Кадиров излъчва кадрите на руската военна полиция, действаща в Сирия. Обикновено след превземането на дадена позиция след бомбардировките на руските ВВС и настъплението на сирийската армия и проиранските милиции, там се настанява руска военна полиция.

Нейните членове са обикновено чеченци, които „въдворяват ред“ след разгрома на бунтовниците. Традиционно те „прочистват“ остатъците от вече разгромената съпротива.

Счита се, че местното население, кое е доминиращо сунитско, каквито са и чеченците, по-добре ги приема в сравнение с правителствената армия /смесена по своя конфесионален състав/ и в сравнение с шиитските милиции, командвани от Иран.

Тази схема /чеченците от руската военна полиция да влизат като ариергард след ударите по въздух и на терен/ беше приложена за пръв път при превземането на бившия бунтовнически бастион Алеппо през 2016 г.

Населението там е предимно сунитско. Освен това проруските чеченци на Рамадан Кадиров са използвани за битка /в това число и за контакти и убеждаване на кланов принцип/ срещу чеченските ислямистки банди, които играеха и продължават да играят голяма роля в редиците на анти-Асад отрядите.

В момента последните имат най-значимо присъствие в останалата извън контрола на Дамаск провинция Идлиб. Те воюват както чрез самостоятелни групи, така и чрез такива, които са част от “Хаят тахрир аш шам” /бивша ал Нусра/, реално управляваща по-голямата част от територията на Идлиб.