Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел потвърди това, което обобщи американо-европейско-арабското заседание в Брюксел относно бъдещите отношения със Сирия.
Той отбеляза, че ЕС няма да възстанови отношенията си с Дамаск. Това ставало въпреки опитите на някои арабски държави да го правят, стремейки се издействат присъствието на Сирия на срещата на високо равнище на Арабската лига.
На такова мнение е алжирският президент Абдул Маджид Табон, който ще е домакин на следващата такава среща на регионалната организация.
В първите два дни на месец декември се проведоха три заседания относно ситуацията в Сирия, в които участваха различни групи. В първата са западните експерти и официални представители, във втората – към тях се прибавят арабите и турците, а в третата – висшите представители на страните-участнички в антитерористичната коалиция.
Прави впечатление отсъствието на представители на ОАЕ. Анализатори отбелязват съществуването на подчертани различия в позициите на представителите на САЩ, от една страна и на европейците и арабите, от друга.
Квинтесенция на форума е призивът на европейците към «стратегическо търпение» към останалите спрямо властта в Сирия. Те са дали примерът с поведението на Франция и Германия в диалога с Русия.
Европейците считат, че те залагат на принципа «Чакаме първо Русия да се задейства». Те са извели три основни инструмента за натиск върху Дамаск, а именно Москва-санкции, изолация и очакване за възстановяване. Всъщност представителите на ЕС индиректно са приканили САЩ да не натискат толкова силно, а към арабите – да не отхлабват «примката около шията на Асад».
Вижда се еволюция в позицията на САЩ спрямо Сирия. На конференцията на антитерористичната коалиция в Рим на 28 юни Антъни Блинкин отбелязва следните приоритети, а именно възпрепятстване на завръщането на ИДИЛ на терен, подкрепа на хуманитарните помощи за сирийското население, потвърждаване на прекратяване на огъня и подкрепа на политическите реформи, съгласно резолюция 2254 на СС на ООН.
Сега, след направата на анализ на срещата Байдън-Путин в Женева през юни 2021 г. се добавят още и следните външнополитически акценти, а именно подкрепа на вътрешнокюрдските преговори, подкрепа на диалога Дамаск-кюрди под американо-руска егида, осигуряване на логистична помощ на израелските въздушни атаки срещу позиции на Иран в Сирия и продължаване на атаки срещу лидери на екстремистки лидери, като тези на Ал Кайда.
Пред своите европейски колеги представителят на САЩ за Сирия Етан Голдрич ясно заявява, че отпадането на санкциите срещу Асад не стои на масата не преговорите с Русия.
Вашингтон е против възстановяването на отношенията с Дамаск. Това, което сега прави американската дипломация е единствено допускането на някои изключения, които имат отношение към хуманитарни нужди на населението.
Според Голдрич САЩ няма да правят никакви отстъпки на Русия спрямо Сирия и не бива да се дават погрешни сигнали към американските съюзници в това отношение.
От своя страна представителите на Ирак и частично на Йордания са били най-склонни към възстановяването на отношенията с Дамаск. Последният е говорил за процес, реализиран „стъпка по стъпка“.
Френският представител му е опонирал, говорейки единствено възможността за предоставяне на хуманитарна помощ на Дамаск, но категорична забрана за участие във възстановяване на инфраструктурни обекти в Сирия.
Наблюдатели считат, че въпреки различните мнения по въпроса се наблюдавал процес на оформяне на приблизително единно мнение по въпроса към Сирия.
Очевидно САЩ отново са си върнали лидерството на целевата група от представители на държави, имащи отношение към Сирия. Според запознати подобна ситуация е съществувала по времето на Барак Обама, но прекъсната, когато стопанин на Белия дом е бил Доналд Тръмп.
В същото време зам.-министър-председателят на Крим Георги Мурадов заяви, че в началото на 2022 г. властите в анексираната от Русия територия смятат да проведат съвместна сирийско-кримска икономическа среща.
Това е било в изпълнение на подписания през 2019 г. търговски протокол между двете страни. Както вече The Foreign Insider писа сирийски търговски кораби осъществяват търговските контакти между турски фирми и техни контрагенти в Крим и Абхазия.
Това става независимо от факта, че официална Анкара не признава правителствата, които управляват там.
В YouTube известният британски блогър Гай Балфри публикува клипчета от Алеппо и Хомс, в които се виждат руините в тези два големи сирийски града. Те са факт независимо от факта, че там отдавна има прекратяване на огъня и не се водят военни действия.
Според най-песимистичните прогнози икономисти считат, че вероятно ще бъдат необходими над един трилион долара за възстановяването на арабската страна.