Медийната фирма ЕDK на Моше Клюгнафт има подписан договор за участие в президентската надпревара в Либия. Изборите са насрочени на 24 декември 2021 г.
Чрез различни посредници двамата основни кандидати Халифа Хафтар и Сейф ал ислам Кадафи са потърсили успешния в национален и международен план израелски експерт.
Това означава, че който и да спечели еврейската държава ще реализира продължение на „авраамическите договори“, започнати от ОАЕ, Бахрейн, Мароко и Судан.
Биографията на Клюгнафт е впечатляваща. Той завършва специалността политически науки и PR в университета Бар Илан, Тел Авив. Впоследствие се впуска в консултантски услуги на различните израелски политически партии, както и на отделни политици, кандидати за законодателната и местната власт.
Моше Клюхарт с президента на Румъния. Снимка: klughaft.com
Всички негови намеси са успешни. Той консултира Ликуд и Бенямин Нетаняху, както и партията на настоящия премиер Нафтали Бенет. През 2008 г. израелското издание на „Форбс“ го определя като „най-влиятелния израелски медиен консултант“.
През 2016 г. консултира предизборната кампания на Румънската социалдемократическа партия. Тя печели изборите с 45% от гласовете. Две години по-късно, през октомври 2018 г. ръководи кампанията на Саломе Зурабашвили в Грузия. Тя става 8-мия президент на страната.
Според израелски медии дава консултантски съвети на Либералната партия на Косово. През периода декември 2016 – юли 2017 г. е назначен за медиен съветник на бившия австрийски канцлер от Социалдемократическата партия Кристиян Керн.