Турското президентство разпространява снимки на срещите на Реджеп Ердоган с двамата лидери на конкуриращите се два сунитски политически субекта в Ирак – председателя на последния иракски парламент и председател на партията „Такадом“ Мохамед ал Халбуси и неговия опонент – председателя на коалицията „Азам“ Хамис ал Ханджар.

Няма никакви изявления от участниците в срещите. Това става няколкко дни преди петите, след отстраняването през 2003 г. на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин парламентарни избори, които ще се проведат на 10 октомври.

Видно е, че моделът на действие на турската дипломация е тъждествен с този преди парламентарните избори на 11 юли в България. Има протоколни детайли обаче, които подсказват различен подход.

При случая с ДПС е показана снимка, от която се излъчва много по-голяма делова ангажираност.

Вероятно това се дължи на присъствието на члена на Европарламента Илхам Кючук. Двете делегации, чиито ръководители са лидерът на ДПС и външният министър Чавушоглу се срещат в заседателна зала на президентството.

Президентът на Турция прие делегация от ДПС през юни, 2021 г.

Ердоган е в центъра и се проектира като своеобразен арбитър между тях. Делегациите са с по трима члена. Българският флаг отсъства. Турският президент е силно преекспониран на снимковия материал, с ясен акцент, че неговото ниво е много над другите присъстващи.

Протоколната ситуация наподобява заседание на турското правителство или на турския Съвет за национална сигурност. При срещата с ал Халбуси има две снимки. Едната е ръкостискане на фона на турския държавен герб и две турски знамена. Втората е в присъствието на Мевлюд Чавушоглу и на член на делегацията на иракския политик.

Интересното е, че на масата е поставено малко иракско знаме, на фона на двете големи турски знамена.

Снимка: Президенство на Република Турция.

Вероятно това е препратка към бившия пост на иракския гост. Най-интересното, че четиримата са седнали в кръг, което елиминира извеждането на Ердоган като водеща фигура на мероприятието.

Снимката с ал Ханджар е една.

Тя копира изцяло първата снимка с ал Халбуси, а именно ръкостискане без никакви белези, че гостът е от Ирак. Прави впечатление пестеливостта на изявленията на участниците в срещите на 6-ти октомври в Анкара. Не е ясно дали причината е словесната буря, която се развихри, когато лидерът на ДПС, при сходна ситуация, се завърна в България.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган с лидера на “Коалиция Азам” Хамис ал-Ханджар. Снимка: Президенство на Република Турция.

Политици и експерти в Ирак коментират негативно посещенията на двамата иракчани в Долма бахче. Консенсусно те считат, че срещите с Ердоган ще имат обратен ефект върху избирателите.

Нещо повече, независимият сунитски политик Атила ал Наджафи отстоява мнението, че двата конкуриращи се субекта в Ирак ще се омаломощават и единствено ще свалят изборните си резултати.

Той прогнозира, че след изборите нови политически субекти, представляващи иракските сунити, ще се появят на политическата карта. Той счита, че е грешка да се търси преливането на авторитет от Ердоган на техните кандидат-депутати.

Особено негативна е реакцията на медиите в Саудитска Арабия. Кралството отдавна е в конкуренция с Анкара /която е в координация с Катар/ за влияние върху сунитите в арабския регион. Вероятно това ще има и последствия за икономическите ангажименти на Рияд към иракски Сунитистан.