Целта на талибаните в Афганистан е да изведат страната от кризата, като гарантират и на мъже, и на жени възможност да се развиват свободно и за тази цел новият режим подава ръка на останалите държави, включително и САЩ. Това послание отправи в интервю за “120 минути” по bTV Джавад Заргар от новосъздадената комисия за връзки с медиите на ислямското движение.

Той беше категоричен, че Афганистан ще живее по правилата на Шариата, но не и с цената на репресии като тези през 90-те, когато отново бяха на власт: „Шариатски режим ще има, обаче миналите действия и грешки допуснати от нашите воини няма да се повторят, защото тогава бяхме във война, но истински ислямски режим ще има“.

„Разлика между руската, английската и американската окупация няма“, категоричен бе Заргар. В същото време, в разговора си със Светослав Иванов, излъчен в неделя, Заргар съобщи, че талибаните са „простили“ на тези, които са имали военно присъствие в страната и сега се надява заедно с тях да може да я възстановят след десетилетията на конфликти.

Източник и пълен текст на интервюто: btvnovinite.bg

На този фон:  Значението на Централна Азия за САЩ и Русия
Продължи да четеш

„Пътят на пущуна”, Малалай и тайната слабост на талибанския режим

„Не искам да вляза в историята като някой, който е предал госта…

Защо талибаните искат думата на трибуната на ООН

Министърът на външните работи на талибаните Емир хан Мутаки е изпратил писмо…

Талибаните приеха… кралската конституция от 1964 г.

Министърът на правосъдието на талибаните молла Абдул Керим Шарая заяви, че неговото…