Според сключените споразумения между отделните фракции в Либия, в резултат на които беше създадено преходно правителство, оглавявано от Абдул Хамид Дбейба, на 24 декември 2021 г. трябва да се проведат парламентарни и президентски избори.
Някои от групировките, които очевидно не са в добра електорална кондиция, се опитват да поставят под въпрос датата. Международната общност, представена от представителя на ООН Ян Кубиш, настоява за изпълнение на поетите от различните формации ангажименти.
Идеята е размирната страна, раздирана от гражданска война от 2014 г. да има легитимни управленчески органи.
Ако резултатите от парламентарните избори са предвидими, съобразно регионалните и племенни особености на отделните политически субекти, то президентските остават с една голяма въпросителна.
Израелски източници съобщават, че в края на август високопоставен представител на Тел Авив в сферата на сигурността тайно е посетил Триполи.
Той е бил гост на полковник Саддам Хафтар, син на силния човек на Изток – фелдмаршал Халифа Хафтар. Полковникът ще е един от сериозните кандидат-президенти в арабската страна.
Според негови доверени лица младият Хафтар е направил предложение на израелския си гост. Ако еврейската държава му помогне с доставки на оръжие и разузнавателна информация и той стане президент, Триполи ще установи нормални дипломатически отношения с Тел Авив.
На този етап няма конкретен отговор от Израел. Все пак там отчитат факта, че ако тази сделка се осъществи и нещата се наредят според вижданията на Хафтар, еврейската държава значително ще разшири кръга от своите регионални връзки.
Това ще бъде продължение на аврамическите договори /Джо Байдън не признава този термин/, които еврейската държава успя да осъществи с ОАЕ, Бахрейн, Судан и Мароко. Това е на фона на отдавна действащите мирни договори с Египет и Йордания.
Интересното в случая е, че точно по същото време в Москва е бил неговият /вероятно/ основен противник. Става въпрос за Сейф ал Ислам Кадафи. Той се е срещнал с президента Путин, от който той също е поискал помощ за предстоящите президентски избори.
Наблюдатели отбелязват, че Москва са намира в деликатна ситуация, тъй като руската частна армия Вагнер подкрепя на терен Халифа Хафтар, т.е. противната страна.
В същото време преди около две години двама руски емисари бяха задържани за около година в либийски затвор от правителството на Файез Сарадж. Те бяха обвинени в „проучване и пропаганда сред либийски определени среди в полза на кандидатурата на Сейф ал Ислам за президент“. След сериозен руски натиск те бяха пуснати в края на 2020 г.
Според внесения от председателя на парламента Агила Салех текст на избирателния закон обаче едно от изискванията към кандидат-президента е “той да има чисто криминално минало и да има добър морал и достойнство”.
Наблюдатели считат, че въпросният критерий е насочен директно към кандидатурата на Сейф ал Ислам, който бе съден от либийски съд. В същото време той е търсен от Международния съд в Хага за военни престъпления.
Според израелски анализатори ако събитията се развият според сценария на семейство Хафтар, Израел ще стане сериозен играч на либийската сцена.
За еврейската държава е много важно да има такова присъствие, което да бъде в противовес на турските амбиции в тази арабска държава.
Нещо повече, заедно с Египет, Гърция и Кипър ще се осъществи сериозен натиск върху либийската страна сключения през 2019 г. между предходното правителство в Триполи и Анкара договор, съгласно който ИИЗ на двете страни в Средиземно море се сливат, да бъде изпразнен от съдържание.
От Тел Авив информират, че до съвсем скоро Вашингтон не е знаел за контакта между Израел и Хафтар.