Американският фармацевтичен гигант Пфайзер (Pfizer Inc) повиши прогнозата си за продажбите на ваксината срещу Ковид-19, която разработи съвместно с германската компания БиоНТех (BioNTech), предадоха Ройтерс и Франс прес.

Пфайзер вече залага на 33,5 милиарда долара приходи по това перо за 2021 година спрямо досега очакваните 26 милиарда долара.

Компанията за втори път тази година вдига оценката на фона на глобалната борба за ваксини, отбелязва Ройтерс.

Междувременно, Европейската комисия публикува интерактивна карта, която показва капацитета за производство на ваксини срещу COVID-19 в ЕС по цялата верига на доставки, съобщи пресслужбата на ЕК.

Картата се основава на данни, получени от работната група за промишлено разрастване на производството на ваксини срещу COVID-19, на данни, събрани по време на събитията и срещите за намиране на партньори, организирани от Комисията през март, на публично достъпна информация и такава, споделена от държавите членки.

Тези данни ще бъдат допълвани и актуализирани. Възможно е дружествата да имат дори по-голям капацитет от отразения на картата, тъй като работната група категоризира компаниите въз основа на тяхната основна област на дейност.

Работната група за промишлено разрастване на производството на ваксини срещу COVID-19 беше създадена от Комисията през февруари 2021 година, за да се увеличи производственият капацитет, като действа на принципа “обслужване на едно гише” за производителите, търсещи подкрепа, и да се установят и преодолеят пречките по отношение на производствения капацитет и веригата на доставки.