Правителството на САЩ разследва скорошна серия от мистериозни здравни проблеми сред американски дипломати и други правителствени служители във Виена, предава Асошиейтед прес.

Част от симптомите са сходни с тези, за които съобщиха американски дипломати и шпиони в кубинската столица Хавана през 2016 и 2017 г.

“Координираме действията си с нашите партньори от останалите звена на американското правителство и активно разследваме случаите на възможни здравни проблеми без обяснение сред служителите на американското посолство в австрийската столица. Всички служители, съобщили, че имат подобни проблеми, получиха незабавна и адекватна медицинска помощ”, заяви Държавният департамент на САЩ.

Има предположения, че необяснимите здравни проблеми, които включват увреждания на мозъка, са резултат от атаки с микро и радиовълни. Въпреки това, след години на проучвания, все още няма консенсус за това какво или кой може да стои зад нападенията и дали изобщо може да се говори за такива.

Базирани във Виена американски служители съобщили за мистериозните симптоми след встъпването в длъжност на президента Джон Байдън през януари. Те включват главоболие, замаяност и нещо като мозъчно сътресение.

Част от потърпевшите разказали, че чуват силен шум преди симптомите да се проявят. Виена от векове е средище на шпионажа и дипломацията и през Студената война бе арена на тайни шпионски операции, отбелязва агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Междувременно, нова епидемия се разпространява в САЩ, този път сред птиците, съобщи “Дойче веле”. Болестта заразява пернатите във федералната столица Вашингтон и се разпространява бързо. Експертите не знаят каква е причината.

На много места в САЩ хората откриват мъртви птици. Мистериозната болест върлува от месец април.

Орнитолози обясняват, че мъртвите или болни птици са с възпалени и подути очи и очевидно страдат от неврологични разстройства, поради които губят баланс.

“Не е необичайно птиците да имат проблеми с очите”, казва Джим Монсма, основател и директор на спасителния център за животни “Сити Уайлдлайф”. Сегашното положение обаче е необичайно.

Болестта се е разпространила на поне 965 км, чак до Индиана. Според една от теориите птиците си я предават чрез хранилките. Затова ветеринарните власти са наредили те да бъдат демонтирани във Вашингтон, Мериленд и Вирджиния.

Някаква надежда има, защото от две седмици броят на мъртвите птици е започнал да намалява.