Според документи, с който “Гардиън” твърди, че разполага, Русия е предприела секретни действия за намеса в “американската демокрация”.

Владимир Путин лично e упълномощил операция на разузнавателните служби в подкрепа на „психически нестабилния“ Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г. Това е станало по време на закрито заседание на Съвета за национална сигурност на Руската федерация.

Според документите, ключовата среща се е състояла на 22 януари 2016 г., на която са присъствали руският президент, ръководителите на специалните служби и висши министри.

Според “Гардиън” те са се съгласили, че Белият дом на Тръмп ще помогне за осигуряването на стратегическите цели на Москва, сред които „социални сътресения“ в САЩ и отслабване на преговорната позиция на американския президент.

На трите шпионски агенции на Русия е наредено да намерят практически начини да подкрепят Тръмп, с указ, който изглежда е с подписа на Путин.

Към този момент Тръмп е бил водещият кандидат за номинация на Републиканската партия . Доклад, изготвен от експертния отдел на Путин, препоръчвал на Москва да използва „цялата възможна сила“, за да осигури победа на Тръмп.

Западните разузнавателни агенции са били наясно с документите от няколко месеца и са ги проучили внимателно. Според “Гардиън”, изглежда тези документи представляват “сериозно и крайно необичайно” изтичане на информация от Кремъл.

Москва отговори пренебрежително. Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че идеята, че руските лидери са се срещнали и са се съгласили да подкрепят Тръмп на среща в началото на 2016 г., е „страхотна фикция в стил криминале“.