На 8.07.2021 президентът Байдън направи кратко телевизионно обръщение, свързано с изтеглянето на американския контингент от Афганистан. За около 20 минути той обобщи американското присъствие в азиатската страна.

С ясни думи, той заяви, че не може повече да изпраща американци на война в Афганистан, без да са ясни очакваните резултати. Байдън каза, че слага край на участие във война, започната преди 20 години.

Президентът съвсем бегло направи и материалната равносметка на американското присъствие в размирната страна. Той спомена цифра над един трилион долара разходи, убити – над 1000 души, ранени – над 10 000, а хиляди – с нервни разстройства след приключване на мисията им.

Ключова позиция в изказването на Байдън беше очертаването на новите приоритети в отбранителната политика на САЩ. Държавният глава заяви:

„Заплахата, идваща от Южна Азия и Близкия изток, е по-голяма от афганистанската. САЩ трябва да се съсредоточат върху „отговора на нуждите на стратегическата конкуренция с Китай.“

На журналистически въпрос Байдън декларира, че завладяването на Афганистан от талибаните не е предопределено. Той вярвал в силите на 300 000 афганистанска армия в борбата им срещу талибаните.

Президентът обобщава, че мирът в Афганистан означава, че трябва да се живее с тях. В същото време местни източници отбелязват, че талибаните продължават стратегически ориентираното си настъпление в различни точки на страната.

След като загубиха някои от позициите си за сметка на правителството, те видимо се насочват към пограничните райони. Делегация на талибаните в Москва твърди, че 85% от Афганистан е под техен контрол.

Докато техни представители преговаряха с представителите на Ашраф Гани в Техеран, радикалите превзеха два от общо трите КПП-та с Иран. Става въпрос за Ислам Калаа и Абу Насър Фарахин. Според източниците афганистанските граничари на Ислам Калаа са преминали на иранска територия, докато талибаните са установявали контрол върху КПП-то.

Сценарият силно прилича на реализираното преди дни настъпление на талибаните в северната част на страната, когато около 1 000 афганистански войника преминаха на територията на Таджикистан.

От видеоклипа, разпространен в социалните медии, се вижда, че превземането на КПП Ислам Калаа е минало без насилие. Много често пограничните райони са заселени от един и същ етнос, разделен между две държави.

Не са редки и случаите, при които едно семейство, род или племе е разделено между подкрепата /държавна служба/ на правителството и тази към талибаните. Така се обяснява и лесното преминаване на тези 1 000 афганистански войника в Таджикистан, които самите те са от таджикски произход.

Самите талибани са също местни хора. Много често от двете страни на държавната граница живеят представители на един етнос и племе. Вероятно в Техеран правителството и талибаните уговарят новия баланс на властта в Афганистан или….поделянето на управлението в отделните райони, съгласно етническите и племенни особености.

Запознати припомнят, че Афганистан остава страната, която произвежда най-голямо количество маково семе, от което се прави хероин. Вероятно, на друго ниво, ще бъдат обект на преговори каналите за неговия износ. Традиционно, Иран е основен етап от преноса на афганистанската дрога към големия европейски пазар.

Останалите на територията на Иран, афганистанци, след голямата миграционна вълна, след съветското нахлуване в Афганистан през 1979 г. /около 1,5 милиона/, са основен контингент от местните наркодилъри в Иран.

Това е и причината афганистанците в Иран да нямат добра репутация. Често, сред заловените и обесени наркодилъри /в Иран наркоразпространението се наказва със смърт/ са именно хора от второ поколение мигранти от Афганистан в Иран. Ислямската република създаде специални части в своята погранична охрана, която да се бори срещу идващите от Афганистан наркодилъри.