Иранският сайт „Ансаф нюз“ цитира бивш служител на иранското министерство на сигурността, че САЩ са помогнали на двама учени от иранското министерство на отбраната да избягат от страната.

Това се е случило само две седмици преди убийството на създателя на иранската ядрена програма, физика Мохсен Фахризаде. Според бившия чиновник името на Фахризаде е попаднало в списъка за ликвидация, след като Израел е откраднал архива на ядрената програма и се е разкрила неговата водеща роля.

Самият Фахризаде беше прекият ръководител на ядрената програма на Иран, както и на Организацията за иновации и изследвания в областта на отбраната в Министерството на отбраната.

Той беше убит на 27 ноември 2020 г. в квартал Дамаванд, близо до столицата Техеран. От своя страна иранският министър на обществената информация Махмуд Алави посочва, че един от участниците в операцията срещу Фахризаде е бивш член на въоръжените сили.

Той е напуснал страната, непосредствено преди извършването на операцията. Всички тези детайли хвърлят светлина на въпроса дали ликвидирането на Фахризаде е резултат от използването на командвани по сателита свръхмодерни оръжия или са били ангажирани повече от 20 души по реализацията на операцията.

Първоначалната версия на иранските власти клонеше към първата. Допълнителните подробности обаче подсказват, че по-вероятен е вторият вариант.

Oще по темата от нашия архив