Все по-настойчивите призиви от страна на здравните власти в различни части на Европа, показват че в началото на есента се очаква нова вълна. Как различните държави се готвят за нея? Обобщение на The Foreign Insider. 

Случаите на коронавирус в Германия нарастват отново, съобщиха здравните власти в страната. Същевременно броят на починалите от вируса продължава непрекъснато да намалява, предаде ДПА.

Официалният орган в Германия за контрол на заразните болести, Институтът по вирусология “Роберт Кох”, отчете за последното денонощие 985 нови инфекции. Преди седмица броят им е бил 808.

Институтът “Роберт Кох” допълни, че за изминалите 24 часа са починали 48 души, при 56 преди седмица. Здравният министър Йенс Шпан призова хората да се ваксинират. В интервю за националната обществена телевизия АРД днес той предупреди, че наесен случаите на заразяване ще се увеличат.

“Това ще видим през есента и зимата, това, което виждаме сега в Обединеното кралство и други страни. Там, където има недостатъчна ваксинация, ще има много инфекции сред тези групи от населението”, каза той.

До края на август ще могат да бъдат имунизирани с първа доза и всички деца и младежи, които желаят да се ваксинират, заяви Шпан. “Ваксините ги има”, каза той и подчерта, че имунизацията е доброволна.

Белгийските власти решиха днес да позволят ваксинирането срещу ковид на младежите на възраст 12-15 години, съобщиха местни медии. Уточнява се, че ваксинирането на тази възрастова група ще бъде възможно само със съгласието на родителите.

Допълва се, че засега само ваксината на “Пфайзер” е одобрена от Европейската агенция по лекарствата за приложение при непълнолетните. Предвижда се първите ваксини за непълнолетни да бъдат поставени в страната на 19 юли.

Кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков допълва, че в Белгия до днес са ваксинирани 79,3 на сто от пълнолетните с една доза, а пълен имунитет са придобили 45,2 на сто. Установени са 21 677 случая на нежелани реакции след ваксиниране, като само два процента от пострадалите попадат в болница.

Делът на починалите след имунизация е един процент – известни са 186 случая, като в четири от тях връзката с ваксината се определя като “вероятна” (трима ваксинирани с “АстраЗенека” и един с “Янсен”/”Джонсън и Джонсън”).

Турският здравен министър Фахреттин Коджа призова всички власти, институции и представители на местната администрация да следят нивото на ваксинация във всички 81 окръга на Турция, като призова за ускоряване на ваксинационния процес чрез създаване на мобилни ваксинационни екипи, предаде в.”Хюриет дейли нюз”.

Ние целим да ваксинираме 70 процента от хората на възраст над 18 години преди празника Курбан боайрам, каза Коджа пред журналисти снощи след заседание на кабинета. Тази година честването на големия мюсюлмански празник Курбан байрам ще започне на 21 юли и ще продължи до 23 юли.

Досега малко над 25 процента от населението на Турция на възраст над 18 години е получило две дози ваксина срещу коронавируса.

Хърватският премиер Андрей Пленкович поиска от частния сектор да подпомогне бавния процес на ваксинация в страната, предаде държавната телевизия ХРТ.

“Осигурихме заплати, преодоляхме кризата, оказахме всички видове подкрепа, осигурихме огромни количества ваксини, апелираме всеки ден. Направили сме всичко, което е в нормалния списък от мерки, които можем да предприемем. Всеки от нас трябва да даде своя принос. Сега искаме да изпратим и послание към предприемачите. Дайте своя малък принос”, заяви Пленкович в интервю за ХРТ.

“Ако днес решат да се ваксинират 1,3 милиона хървати, всички те могат да получат ваксина. Такова е положението днес. Ако това се случи, за един ден бихме решили проблема. За един ден бихме получили спокойствие, а няколко седмици след втората доза бихме имали колективен имунитет и премахване на ограниченията, супер туристически сезон и една нормална, здрава стопанска и обществена атмосфера”, добавя Андрей Пленкович, цитиран от сайта Индекс.

Албания достигна броя от милион ваксинирани против коронавирус граждани, половината от които и с втора доза, съобщи агенция МИА.
Новината бе съобщена от преимера Еди Рама по социалните медии.

“+ 1 милион. Албания се усмихва”, написа Рама.

Процесът на ваксинация в страната под мотото “Албания се усмихва” започна на 11 януари. Първи ваксинирани бяха медицинският персонал, преподаватели в училища и университети, работещи в детските градини и в домовете за възрастни хора, както и лица на над 85-годишна възраст.

С времето възрастта на ваксинираните започна да намалява и в момента се имунизират лицата над 40 години. Използват се ваксините на Пфайзер/Бионтех, АстраЗенека, Синовак и Спутник V.

Близо 95 на сто от личния състав на въоръжените сили на Латвия са ваксинирани срещу коронавируса, а 87 процента напълно са приключили ваксинационния процес. Това съобщи днес латвийската агенция ЛЕТА, като се позова на министерството на отбраната, предаде ТАСС.

В самото военно ведомство на страната са получили ваксина 90 на сто от служителите, а в подчинените му структури – близо 65 на сто. За подпомагане на процеса в отбранителния сектор ще се организират информационни прояви за неваксинираните.

/БТА/