Вчера беше проведена традиционната “Пряка линия”, на която руският президент Владимир Путин отговаряше на въпроси на граждани на Руската федерация. Това се случи в момент, в който Русия отчете за второ поредно денонощие рекорден брой смъртни случаи от коронавирус – 669.

Публикуваме част диалога на руския президент с водещите на събитието Екатерина Березовская и Наиля Аскер-Заде по темата Ковид-19, така както го видя кореспондентът на “Комерсант” Адрей Колесников. 

“След първата инжекция изобщо не усетих нищо, около четири часа по-късно се появи лека чувствителност на мястото на инжектиране. След втората, аз, я направих в 12 обяд, в 12 часа през нощта измерих температурата, температурата беше 37,2. Легнах си, събудих се – 36,6. Това беше всичко! И след няколко дни … 20 дни, може би … минаха – взеха ми кръв. Разгледахме резултатите – високо ниво на защита! И аз ви го препоръчвам! Направете го!

Той погледна Екатерина Березовская. Една от водещите на “Пряката линия”.

– И между другото, Вие направихте ли го? – попита президентът.

„Знаете ли, не”, призна тя с такава въздишка, сякаш беше отказала нещо на някого. „Бях болна не толкова отдавна, все още ми е рано. В крайна сметка Министерството на здравеопазването вече е дало препоръки(…). Ако не се лъжа, или половин година, или 12 месеца трябва да изчакате, докато има някаква естествена защита”.

– И така, през есента – поклати глава Екатерина Березовская.

„Хората са изложени на инфекция дори след ваксинация – около 10% също се разболяват …“, кимна президентът със съжаление. „Но болестта преминава лесно и без последствия – това е важното! Това е може би най-важното!

„След като ви слушаха, сега, разбира се, мнозина ще тичат да се ваксинират със Sputnik V“, влезе в разговора Найла Аскер-Заде. – Но не всички! В крайна сметка хората не ходят да се ваксинират само по тази причина: има въпроси относно ефективността на ваксините. Предпазват ли те от нови щамове? Сигурно знаете, че много хора се разболяват след ваксинации.

– Току-що казах за това – около 10% – обясни отново президентът. – Но това е средно 10% … сред тези, които са приели ваксината. Ще повторя още веднъж това, което чувам от тях, те излизат през цялото време: болестта може да бъде трудна, дори по-лоша – последствията, дългосрочните последици. Задължително е да помислите за това!

Интересна е тезата на Владимир Путин по отношение на антиваксърите. Според него това са били хора, които не са разбрали живота:

“Когато ваксинацията е на широк фронт срещу големи инфекции, изглежда всичко е нормално и няма нужда, хората да мислят да бъдат ваксинирани:” Защо да се ваксинира? Никой не е болен почти така или иначе ” …

Целият репортаж на Андрей Колесников може да прочетете тук.