На 26 юли България ще стане домакин на първата по рода си за региона директна видео връзка с Международната космическа станция. Ученици от цялата страна ще имат уникалната възможност да задават въпроси на живо на астронавтите, живеещи и работещи в Космоса.

Πoвeчe oт 30 пpизнaти бългapcĸи нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции и yчpeждeния, пpoфилиpaни в тoчнитe нayĸи ЅТЕМ (абревиатура на английските думи science, technology, engineering, mathematics) и ĸocмичecĸитe изcлeдвaния, щe cи пapтниpaт c Πocoлcтвoтo нa CAЩ в Coфия, а в чecт нa cвoя 30-ти юбилeй Aтлaнтичecĸият ĸлyб в Бългapия щe ĸoopдиниpa инициaтивaтa.

К‍ак се събират въпросите? 

Организаторите съобщават, че всяко дете, което желае да зададе въпрос трябва да запише видео на английски език в рамките на 30 секунди и да го изпрати на организаторите до 6 юли. Повече подробности – тук. След края на срока, жури от известни експерти от The Atlantic STEM & Space Cluster ще изпратят избраните въпроси на НАСА, а децата ще бъдат поканени да ги зададат на живо по време на “живата връзка” с МКС.

Организаторите припомнят, че няма ограничения за “добри” или “правилни въпроси”, просто не бива да са такива, чиито отговори лесно може да бъдат открити в Гугъл или друг популярен източник.

Първата и единствена до този момент директна връзка с Космоса датира от далечната 1988 г., когато тогавашният първи Тодор Живков осъществява телемост със съветския космически кораб, на борда на който е вторият български космонавт Александър Александров.

Връзката е предавана директно по Българската национална телевизия.

Александров прекарва 9 дни и 20 часа в Космоса, от които 7 дни са на борда на орбитална станция „Мир“. Българинът извършва десетки успешни научни експерименти по време на полета си.

Една от големите му задачи е била да се отговори на фундаменталния въпрос – сънуват ли космонавтите.

Изстрелването на Александър Александров, след това на Георги Иванов, превръща България в третата държава в света изпратила двама души в Космоса след СССР и САЩ.