Само седмица след срещата на върха между Джо Байдън и Владимир Путин в Женева, Москва предостави подробности за най-голямото руско морско и въздушно учение в Тихия океан от десетилетия. Кулминацията на ученията е била на 22 юни. Това е предизвикало незабавен отговор на американската армия.

Мащабните руски маневри срещу бреговете на САЩ, бяха описани от руското министерство на отбраната като учение по изпълнение на „задачите за унищожаване на самолетоносач“.

Адмирал Виктор Кравченко заяви, че руският флот не е извършвал маневри в този мащаб от 1991 г. Участвали 20 бойни кораба, включително подводници и кораби за логистична подкрепа и подобен брой изтребители и бомбардировачи.

Симулирана е атака с крилати ракети. Участвали са 4 далекобойни изтребителя Tу-142M2 Bear, който са излетели от авиобаза Йелизово на полуостров Камчатка, придружени от прихващачи Миг-31BM Foxhound.

Според израелският специализиран сайт Debka, самолетите са заредени с гориво във въздуха близо до бреговете на Хавай и е имало потенциал за два инцидента – на 14 и на 18 юни.

Американският военноморски флот е реагирал, като е прехвърлил самолетоносача USS Vinson и миноносеца USS Dewey във водите край Хавай за строго наблюдение на руската маневра.

Също така са били спешно разположени изтребители F-22, морски пехотинци, противоподводни части и бреговата охрана. Въздушната и военноморска база в Пърл Харбър е била поставени в готовност.