Китай ще отбележи в четвъртък стогодишнината от основаването на управляващата си комунистическа партия с пищност, зрелище и това, което държавните медии определиха като „важна“ реч на президента Си Дзинпин на площад „Тянанмън“ в Пекин. 

Ройтерс коментира, че Си, най-мощният лидер на Китай от Мао Дзeдун и партията се целят високо, докато страната се възстановява бързо от огнището на COVID-19 и все заема по-категорична позиция на световната сцена.

Държавните медии разкриват малко детайли  за събитието на фона на засилени мерки за сигурност в китайската столица, но се очаква прелитане на бойни самолети и хеликоптери. Партийните старейшини и пенсионираните лидери обикновено се появяват при големи поводи, което се очаква да се случи и този път.

Откакто дойде на власт като генерален секретар на партията в края на 2012 г. и стана президент през март 2013 г., Си  обяви война на корупцията, която подкопа моралния авторитет на партията, и се утвърди като най-силният лидер на Китай от Мао с премахването на ограниченията на президентския мандат.

Китай постигна през последните четири десетилетия огромно подобрение на жизнения стандарт, съпроводено от увеличаване на своята международна икономическа и политическа тежест, коментира агенция Асошейтед прес, цитирана от БТА.

Но докато много страни извлякоха изгода от тези взаимоотношения, Китай подкопава демокрацията и човешките права в държавите, които контролира икономически, продължава анализа си агенцията.

“Международното влияние и привлекателност на Китайската комунистическа партия не спират да нарастват, извеждайки я на преден план в световната политика”, каза пред репортери Го Ечжоу, заместник-председател на международния отдел на партията, на пресконференция при откриването на пресцентъра за честването на стогодишнината.

С милиони членове и здрава хватка върху властта в страната партията се стреми да засили контрола си върху китайците, заминали за чужбина за образование, бизнес или по други причини. Това създаде множество източници на напрежение, особено в Австралия, където има много китайски студенти, както и в САЩ, Великобритания и други западни демокрации.

Тези страни са тясно обвързани с китайската икономика, но имат спорове с Пекин заради неговата авторитарна политическа идеология и политиката му към Хонконг, Синзцян и Тибет.

По официални данни, комунистическата партия на Китай има 95,148 милиона членове към 5 юни, съобщи в сряда Организационният отдел на ЦК на КПК.

Членството е с 3,5 процента по-голямо от цифрата, отчетена в края на 2019 г., и приблизително 20 пъти повече от тази през 1949 г., когато е основана Китайската народна република (КНР), се казва в доклад на ведомството преди стогодишнината на КЗК.