Партиите в коалиционното правителство на Германия постигнаха договореност да забранят знамето на Хамас на национална територия, като знак на уважение към своите граждани от еврейски произход.
Това е реакция на зачестилите нападения с антисемитски характер, свързани с 11-дневната война от миналия месец между Израел и Хамас. Германия стана свидетел на нападения над синагоги, изгаряне на израелски знамена и издигане на антисемитски лозунги по време на демонстрации, проведени на германска територия.
Предложението за забраната дойде от представители на управляващия Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. Според източници на вестник Welt am Sonntag, лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) е приела предложението.
“Не искаме знамената на терористичните организации да се развяват на германска земя”, заяви Торстен Фрай, заместник-говорител на парламента от страна на ХДС и баварския ХСС, пише вестникът.
Проектозаконът се основава на член 86 от правната норма, отнасяща се до „Забрана на дейността на субекти, които са в противовес с германската конституция“. От 2001 г. радикалното движение Хамас е в списъка на терористичните организации на Европейския съюз.
За около три месеца, по чисто технически причини, то беше извадено от него. Неговите адвокати не успяха да го задържат извън „черния списък“ на ЕС и то отново има статут на терористична организация за всички 27 страни-членки на съюза.
На този фон:  Войната между Израел и палестинците: Защо отново и защо сега

Разбери какво се случва. Още преди да се е случило.

По-голямата част от информацията тук не може да бъде получена чрез традиционните медии. Ние анализираме събития, които скоро се превръщат в новини. И ще ви уведомим за всичко важно по email.

Продължи да четеш

Участва ли във филм на Емир Кустурица президентът на Сърбия? 

Александър  Вучич е един от най-дългогодишните политици в Белград, а от 2021-а…