Според властите на изминалите президентски избори в Иран са гласували 48,8% от имащите право на глас 59 милиона пълнолетни граждани. Спечелилият изборите Ибрахим Раиси е получил 62% от подкрепата, което е приблизително 18 милиона гласа.

Приблизително 4 100 000 са недействителните бюлетини. Според опозицията гласувалите са едва 10%. Това са твърдения, които според нейни представители, се базират върху информация от мрежа от 1 200 кореспонденти в 400 ирански града.

Сред разпространените в социалните мрежи клипове се виждат празни помещения за гласуване по обяд. Впечатляващо е, че това се отнася и за град Машхад, родното място на новия ирански президент и на Духовния ръководител аятолах Али Хаменей.

За отбелязване е, че част от от недействителните бюлетини са станали такива, поради това че иранците са вписали имената на турския президент Реджеп Тайб Ердоган и азербайджанския му колега Илхам Алиев на мястото на предпочитания кандидат.

Запознати припомнят, че на последните парламентарни избори в Германия имаше сходни явления. Там, на някои невалидни бюлетини беше отново вписано името на Реджеп Ердоган.