Според властите на изминалите президентски избори в Иран са гласували 48,8% от имащите право на глас 59 милиона пълнолетни граждани. Спечелилият изборите Ибрахим Раиси е получил 62% от подкрепата, което е приблизително 18 милиона гласа.

Приблизително 4 100 000 са недействителните бюлетини. Според опозицията гласувалите са едва 10%. Това са твърдения, които според нейни представители, се базират върху информация от мрежа от 1 200 кореспонденти в 400 ирански града.

Сред разпространените в социалните мрежи клипове се виждат празни помещения за гласуване по обяд. Впечатляващо е, че това се отнася и за град Машхад, родното място на новия ирански президент и на Духовния ръководител аятолах Али Хаменей.

За отбелязване е, че част от от недействителните бюлетини са станали такива, поради това че иранците са вписали имената на турския президент Реджеп Тайб Ердоган и азербайджанския му колега Илхам Алиев на мястото на предпочитания кандидат.

Запознати припомнят, че на последните парламентарни избори в Германия имаше сходни явления. Там, на някои невалидни бюлетини беше отново вписано името на Реджеп Ердоган.

На този фон:  Как облекчаването на санкциите ще повлияе  на  търговията между ЕС и Иран
Продължи да четеш

Нови детайли за убийството на бащата на иранската ядрена програма Мохсен Фахризаде

Иранският сайт „Ансаф нюз“ цитира бивш служител на иранското министерство на сигурността,…

Как облекчаването на санкциите ще повлияе  на  търговията между ЕС и Иран

Очаква се преговорите за подновяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) да започнат през месец…

След промените в Афганистан: Иран става пълноправен член на Шанхайската организация

Информационната агенция „Нур Нюз“, приближена до Висшия съвет за национална сигурност /ВСНС/…