Според властите на изминалите президентски избори в Иран са гласували 48,8% от имащите право на глас 59 милиона пълнолетни граждани. Спечелилият изборите Ибрахим Раиси е получил 62% от подкрепата, което е приблизително 18 милиона гласа.

Приблизително 4 100 000 са недействителните бюлетини. Според опозицията гласувалите са едва 10%. Това са твърдения, които според нейни представители, се базират върху информация от мрежа от 1 200 кореспонденти в 400 ирански града.

Сред разпространените в социалните мрежи клипове се виждат празни помещения за гласуване по обяд. Впечатляващо е, че това се отнася и за град Машхад, родното място на новия ирански президент и на Духовния ръководител аятолах Али Хаменей.

За отбелязване е, че част от от недействителните бюлетини са станали такива, поради това че иранците са вписали имената на турския президент Реджеп Тайб Ердоган и азербайджанския му колега Илхам Алиев на мястото на предпочитания кандидат.

Запознати припомнят, че на последните парламентарни избори в Германия имаше сходни явления. Там, на някои невалидни бюлетини беше отново вписано името на Реджеп Ердоган.

На този фон:  Той ли ще е бъдещият лидер на Иран?

Разбери какво се случва. Още преди да се е случило.

По-голямата част от информацията тук не може да бъде получена чрез традиционните медии. Ние анализираме събития, които скоро се превръщат в новини. И ще ви уведомим за всичко важно по email.

Продължи да четеш

Специален анализ: Предрешените избори в Иран

На фона на предварително утъпкания път на консерватора и бивш ръководител на…

Нови детайли за убийството на бащата на иранската ядрена програма Мохсен Фахризаде

Иранският сайт „Ансаф нюз“ цитира бивш служител на иранското министерство на сигурността,…