Поради продължаващото нарастване на честотата на коронавирусна инфекция в Москва са въведени нови ограничения. “Комерсант” предава, че според нови разпореждания само пациенти с IgG антитела или сертификат за ваксинация ще могат да получат рутинно лечение в държавните руски болници.

Изключение правят гражданите, които имат противопоказания за ваксинация срещу COVID-19. Спешната помощ ще продължи да се предоставя на всички пациенти. Лекарите, с които “Комерсант” разговаря, се отнасят към решението “с разбиране”, въпреки че признават, че “ще създаде много проблеми”.

В петък, в Русия бяха регистрирани нови 17 262 души, заразени с коронавирус, което е с 22,8% повече от предния ден и пик от 1 февруари. Потвърдените случаи в Москва са 9056, които се превърнаха в антирекорд за цялото време на пандемията. Предишният рекорд – 8203 случая – е регистриран на 24 декември 2020 г.

Кметът на руската столица Сергей Собянин свързва бързото нарастване на заболеваемостта с по-заразния индийски щам. Според г-н Собянин индийският вариант напоследък е идентифициран при почти 90% от болните жители на столицата.

Той цитира данни, според които, за да се бори успешно с тази мутация, нивото на антителата в човешкото тяло трябва да е два пъти по-високо, отколкото при варианта на Ухан.

„Сега вече е възможно да се преизчисли имунитетът на населението по различен начин и той вече няма да бъде 60%, а 25%“, каза Сергей Собянин и добави, че Москва всъщност започва да преживява тази история отново. “

Поради влошаването на ситуацията в столицата са въведени нови ограничения. Московските държавни болници от стационарен тип ще предоставят временно рутинни грижи само на пациенти, които преди това са били ваксинирани срещу COVID-19 или имат IgG антитела – ако имат сертификат за ваксинация, издаден от Държавните служби, или информация за ваксинацията в системата UMIAS и ( или) резултати от изследвания, потвърждаващи достатъчно ниво на имунитет срещу инфекция.