Късно снощи лидерът на крайната десница в Израел Нафтали Бенет обяви подкрепа за “правителство на промяната” и каза, че ще се опита да състави коалиция с противниците на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Това означава, че Израел може да не стигне до пети избори в рамките на последните две години. 

Подобно на Нетаняху, Бенет говори свободно английски с американски акцент и прекарва част от детството си в САЩ. Докато работи в сектора на високите технологии, Бенет учи право в Еврейския университет в Йерусалим. През 1999 г. той основава стартъп, който създава софтуер за борба с измамите. През 2005 г., Бенет продава Cyota на американската фирма за сигурност RSA за 145 милиона долара.
Следват бурни години в израелската политика. От близък съюзник на Нетаняху, Бенет постепенно се очертава като негов върл противник.
Бенет е твърд поддръжник на заселническите селища. “Ройтерс” отбелязва, че за него създаването на палестинска държава “би било самоубийство за Израел”.  Но парадоксално, той ще трябва да обедини сили с политическите си опоненти.
Като евентуален ръководител на така нареченото правителство на “промяната”, което ще включва леви и центристки партии, той ще е принуден да разчита на подкрепата в парламента от арабските законодатели, което означава, че преследването на анексирането на Западния бряг, което е център на политическата му платформа, би било абсолютно неосъществимо.
В отговор Нетаняху обвини Бенет, че предава израелската десница, и призова националистическите политици, участващи в коалиционните преговори, да не създават “ляво правителство”.
“Правителство като това е опасност за сигурността на Израел, а също така е опасност за бъдещето на държавата”, каза премиерът в предавано по телевизията изявление.

Междувременно, докато израелският политически елит продължава да се боричка за власт, в движението Хамас надуват фанфарите на победата. Както се очакваше след 11-дневната война между Израел и Хамас, последните се обявяват категорично за победители.

Прави впечатление, че израелското обществено мнение и медии са заети преди всичко с маневрите на висшия политически ешалон на страната. Сякаш изсипалите се над 4000 ракети върху Израел са по-скоро инструмент „за“ или „против“ Нетаняху, отколкото повод за сериозен анализ на новосъздадената ситуация на терен.

Присъединяването на Бенет към анти-Нетаняху коалицията означава, че този политически блок няма ясно очертан политически профил, тъй като е формиран от леви, центристки и десни партии.

Интересното в случая е, че за да се сформира мнозинство /61 депутата/ трябват и гласовете на четиримата депутата на ислямиста Мансур Абас. Последният, за разлика от останалите арабски депутати /7 на брой/, биха подкрепили всичко, което води до свалянето на Нетаняху.

В сряда, когато изтича срокът на Лапид да даде отговор на президента, дали ще представи правителство в Кнесета или ще върне мандата, ще се види дали Натаняху ще остане в историята. В противен случай Израел отива на петите за две години предсрочни парламентарни избори.

На фона на тази политическа криза наистина думите на командващият бригадата „Ал Кудс“ на иранската Революционна гвардия ген. Исмаил Каани звучат заплашително. Не е ясно дали те са отекнали достатъчно силно в Тел Авив. Той е цитиран от проирански близкоизточни медии да казва: „Съветваме ционистите да се завърнат в техните къщи в Америка и Европа“.