Руските власти подготвят решения в случай на изключване от системата SWIFT, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от RT.

„Не изключваме нищо. Сигурен съм, че нашето правителство, нашата Централна банка, съответните финансови органи подготвят възможни решения, ако се направи опит да се подкопае способността ни да осигурим свободен обмен в рамките на многостранната търговска система, в рамките на правилата на Световната търговска организация”, заяви Лавров, коментирайки темата за възможно изключване на Русия от системата за международни разплащания.

По-рано Дмитрий Биричевски, директор на отдела за икономическо сътрудничество на руското външно министерство, заяви, че системата SWIFT може да бъде включена в „спиралата от санкции“ срещу Русия.

Първият заместник-председател на Централната банка Олга Скорогоботова също оцени възможността за изключване на Русия от международната платежна система SWIFT.

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication или накратко SWIFT (Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация) осигурява мрежата, която позволява на финансовите институции по целия свят да изпращат и получават информация за финансови операции в надеждна, стандартизирана и сигурна среда. 

По-голямата част от глобалната междубанкова комуникация използва мрежата на SWIFT. Към 2015 г. SWIFT свързва повече от 11 000 финансови институции в повече от 200 страни и територии. Русия е един от най-активните участници в нея, като е на 2-ро място по количество на операциите (след американските банки) и на 15-о по обем.

Въпреки, че Русия от години твърди, че изгражда алтернативна система за разплащане в долари и евро, изключването на страната от SWIFT изглежда малко вероятно към този момент. Защото подобна стъпка винаги се свързва с последна фаза на международни санкции срещу финансовата и банковата система на цяла държава, което в случая с Русия ще има глобални последствия.

Преди десетилетие, САЩ изключиха Иран от системата, което доведе до силен икономически и финансов трус в страната. Преди това беше изключена и Северна Корея.