Президентът на Иран Хасан Рохани е изпратил писмо на Духовния ръководител имам Али Хаменей за преразглеждане на списъка на допуснатите за президентската надпревара в Иран кандидати. Почти консенсусно е мнението, че така подредени седемте кандидати представляват удобна формула за спечелването на президентския пост на настоящия председател на съдебната власт Ебраим Раиси.
От Комисията за защита на интересите на режима /КЗИР/ са отговорили, че списъкът е окончателен.
Интересна е реакцията на председателя на КЗИР Садик Амили Лариджани. Последният е бивш председател на съдебната власт в Иран до 2019 г., предал поста на Ебраим Раиси, настоящия фаворит за президентския пост.
Той е брат на отстранения от нея кандидат Али Лариджани, бивш председател на иранския парламент /2008-2020/. Последният се води за умерен консерватор и бе сочен като най-силния опонент на Раиси. Садик Лариджани директно нападна комисията, която ръководи.
В Twitter той заяви: „Къде е равнопоставеността между кандидатите? Как може да се защитава подобно решение /за отстраняването на брат му от списъка на допуснатите кандидати/.“
Садик Лариджани обвинява „органите за сигурност“, че имат твърде силно влияние върху такъв ключов орган. Запознати припомнят, че КЗИР не е изборен орган, а самият Садик Лариджани е бивш съветник на духовния ръководител Али Хаменей.
Живеещият в САЩ ирански експерт Хасан Хашмиян обяснява пред сайта «Ал Хорра», че КЗИР няма точно определени правила на функциониране и излизане с крайно решение. Така например допуснатият сега до президентската надпревара Мохсен Махр Ализаде е бил отстранен от участие в парламентирна избори преди време.
Според в медиите изтекла информация Али Лариджани, с потенциални шансове за спечелването на изборите, е бил отстранен с аргумента, че дъщеря му е учила в чужбина. Експерти обясняват и появата на двамата кандидати-реформатори в списъка. Особен акцент е поставен върху кандидатурата на губерньора на Иранската централна банка Абдул Насър Хамти.
Той ще се превърне в «боксова круша» на нападките на консерваторите в областта на икономиката. Той и реформаторското правителство на Рохани трябва да поемат вината за плачевното състояние на стопанския живот в страната.
Има и още един интересен момент. Самите кандидат-консерватори са от различни послойки на тази обществена група. Прави впечатление, че фаворитът Раиси е единствения духовник сред значително по-многобройната група на свързаните със сигурността бивши членове на Революционната гвардия, паздарани.
Цитираният вече изследовател Хасан Хашмиян потвърждава извода, че групата на допуснатите кандидати реално доказват погледа на аятолах Али Хаменей за бъдещето на Ислямската република и управленческата теория уилаят ал факих, върху която се гради теоцентристката държава.
Според него Хаменей отчита факта, че е достатъчно възрастен /82 години/ и има сериозни здравословни проблеми. Преди 7-8 години медиите тиражираха факта, че Духовният ръководител е болен от рак на простата. Запознати не изключват още по-сериозни размествания на властта в Иран още по време на мандата на Ебраим Раиси, поради вероятен летален край на аятолах Али Хаменей.
Хашиян е на мнение, че последният предпочита Раиси за свой наследник, а силоваците от Революционната гвардия, кандидат-президенти като Саид Джалили, Мохсен Ридаи и Али Риза Закани като членове на бъдещото правителство.
В същото време иранската опозиционната групиравка Муджахидин халк излезе с остри критики срещу Духовния ръководител Али Хаменей и най-вече с директни обвинения срещу Ебраим Раиси. В декларация, подписана от лидерката на опозиционната формация Мириам Раджави, бъдещият ирански лидер е определен за „палач от клането през 1988, убиец на Муджахидин халк и един от най-големите престъпници срещу човечеството през последните 50 години“.
Според иранските опозиционери през 1988 г. в качеството му на зам.-главен прокурор Ебраим Раиси е издал смъртни присъди на 30 000 политически затворници, повечето от които са били членове на Муджахидин халк. Той е бил специално селекциониран за тази работа от тогавашния президент Али Хаменей. Сред осъдените са били мъже, жени и деца, разстреляни за няколко месеца, в различни градове на Иран.