На корицата на списание Modern Weaponry, собственост на China North Industries Group, е представен новият китайски бомбардировач Xian H-20. Това са първите по рода си изображения, които потвърждават съществуването на новия самолет, макар и от полуофициален източник. 

Военни експерти коментират, че следващото поколение китайски бомбардировач ще даде огромни възможности за дълбоко проникване при свръхзвукова скорост и маневреност. В китайско списание самолетът е наричан „Богът на войната в небето“. Компютърните изображения показват приликата му с американския бомбардировач B-2 Spirit от 90-те години.

В материала се отбелязва също, че китайският президент Си Дзинпин е поискал китайските въоръжени сили да изпреварят своите съперници по отношение на развитието на въоръжените сили до 2049 г.,  когато се навършва 100-годишнината от началото на комунистическия режим.

“Ако самолетът влезе на въоръжение, това може да промени играта”, казва Джон Греват, специалист по бойни самолети и анализатор на отбраната в Азиатско-Тихоокеанския регион по отношение на разузнаването, отбраната и сигурността.

Според Греват, това означава, че самолетът ще застраши американските бази и интереси в целия Азиатско-Тихоокеанския регион”.

Спецификациите на бомбардировача H-20 са секретни, въпреки че експерти от индустрията прогнозират полезен товар от около двадесет до четиридесет и пет тона и оперативен обхват с едно зареждане от 8 500 до 12 500 километра. Бомбардировачът ще е оборудван с четири хиперзвукови крилати ракети от следващо поколение, но пълният набор на арсенала му остава неясен.

В началото на 2021, китайската телевизия CCTV показа кратко рекламно видео, озаглавено “Младежка мечта”. В него се разкаваше за група млади мъже, които мечтаят да станат военни пилоти.  Целта на клипа беше да насърчи китайските младежи да се присъединят към Военновъздушните сили на страната.

Той отвежда зрителя в компютърен футуристичен хангарен корпус, в който за секунди се появява и новият китайски бомбардировач. Това видео беше внимателно разгледано от военни специалисти из целия свят, защото загатна за спецификациите на новия самолет. Решението то да бъде направено по този начин, беше разчетено като готовност на китайската армия да покаже на света Xian H-20.