Във вторник министрите на външните работи на ЕС не успяха да излъчат единна позиция по отношение на ескалиращите израелско-палестински военни действия, принуждавайки върховният представител по външната политика Жозеп Борел да отправи самостоятелен призив за прекратяване на насилието. Докато 26 от 27 държави в ЕС се обединиха около текста на изявлението му, Унгария блокира общата позиция на блока, тъй като външнополитическите решения и изявленията трябва да бъдат приети единодушно.

blue and white flags on pole
Снимка: Guillaume Périgois/ Unsplash

„Приоритетът е незабавното прекратяване на всяко насилие и  прекратяване на огъня. Целта е да се защитят цивилните граждани, за да се осигури пълен хуманитарен достъп в Газа “, каза Борел пред репортери

По време на посещението си в Париж, пред агенция “Франс прес” унгарският външен министър Петер Сиярто заяви:
„Имам цялостен проблем с декларациите на ЕС за Израел… Tе не помагат много. Особено в настоящите обстоятелства, когато напрежението е ескалирало в такъв размер“.

Нежеланието на Унгария да подкрепи съвместното изявление за пореден път показва дългогодишните вътрешни разногласия между страните от ЕС по отношение на израелско-палестинския конфликт и ограничената способност на Европа да упражнява влияние в региона. Будапеща е близък съюзник на израелското правителство.

Президентът на САЩ Джо Байдън, се присъедини към призивите за прекратяване на огъня във вторник, но и това не оказа влияние върху намерението на Израел за спиране на бомбардировките.

The Foreign Insider очаква военните операции да продължат и през тази седмица.