Премиерът Бенямин Нетаняху, както и президентът Реувен Ривлин разкриват степента на заплахата, пред която е изправено правителството в резултат на избухването на размирици в рамките на самия Израел.

Според вестник „Гардиън“, цитиран от арабски медии, израелският държавен глава използва израза „гражданска война“, което препраща към чувствителния за еврейската държава екзистенциален въпрос.

Според министър-председателя, цитиран от британската медия, в момента Израел води война на два фронта, при вида на острите сблъсъци на улиците на редица израелски градове, като „вътрешният конфликт е дори по-страшен“, отколкото войната с терористите от Хамас от ивицата Газа.

Сблъсъците в град Лод доведоха до посещението на министър-председателя Бенямин Нетаняху след ескалацията на напрежението между палестински тълпи и еврейски заселници. Беше наложен комендански час.

Премиерът заяви: “Сега нямаме по-голяма заплаха от тази касапница и не ни остава нищо друго освен да възстановим закона и реда чрез решителна употреба на сила.”

Арабски източници добавят, че радикалните настроения сред местните палестинци са проличали още на последните парламентарни избори. В град Лод е имал масов бойкот от тях на изборите, а тези, които са упражнили правото на глас, са подкрепили листата на ислямиста Мансур Абас /4 депутата от общо 120/.

На свой ред президентът на еврейската държава Реувен Ривлин заяви: “Гражданската война ще бъде по-голяма заплаха за нашето съществуване, отколкото опасностите, които идват извън Израел.”

Според очевидци насилието е заляло улиците на редица градове в цялата страна. На проведеното заседание на кабинета за сигурност категорично са отхвърлени призивите за примирие. Нетаняху е заявил, че операцията ще продължи, колкото е необходимо.

В същото време обаче наблюдатели считат, че при тази ситуация не е ясно колко дълго може да издържи не толкова армията, колкото останалите държавни институции. Хамас призова световните авиокомпании да преустановят полетите до Израел. Международното летище Бен Гурион вече е затворено.

Самолетите започнаха да се насочват към резервното летище Рамин в Негев. Последното обаче също се превърна в мишена на ракетите на терористите от Хамас.

Прави впечатление, че мишена на ракетите станаха и някои инфаструктурни обекти. Става въпрос за тръбопровода Ейлат-Ашкелон /беше оцелен газов контейнер в покрайнините на Ашкелон/, както и обект на брега, който е част от газовото находище „Тамар“.

Последното обаче не е било поразено, тъй като ракетите, с които разполага Хамас не притежават висока прецизна способност. Според специалисти това качество се придава от „умни GPS устройства за насочване“, с които са снабдени ракетите на терористите от Хизбула. Повече по темата тук:

Лидерите на Хамас заявиха, че очакват скоро да получат този тип устройства. Интересно е поведението на опозиционния лидер Яир Лапид. Той беше номиниран за съставяне на израелско правителство на 5 май, два дни преди да избухне настоящият конфликт. Това стана след като Нетаняху върна мандата. Последният се провали в законово определения срок да състави кабинет. Лапид заяви, че в момента има “пълна загуба на контрол”.

Неговите изказвания наподобявяха по-скоро обстановката на отминалата предизборна кампания, обвинявайки Нетаняху, че тласна Израел към хаос. Той каза: “Арабите и евреите, които предизвикват хаос, обявиха война на Израел и няма отговор, нито правителство, нито полиция или ръководство.”

Не е ясно дали тези изказвания не се дължат на факта, че Лапид вероятно ще търси подкрепа от някоя от двете арабски листи за съставяне на правителство. Засега и той не може да състави правителство, тъй като по предварителна информация също няма подкрепата на 61 депутата, колкото е необходимо за формиране на правителство.