Ракетите на “Хамас” и днес прелетяха над Израел от района на Тел Авив до Беер Шева на юг чак до Ашдод, Лахиш, Ейлот в Арава и бедуинските селища. Противоракетната система “Железен купол” прихвана 10 над района на Тел Авив.

„Имаме нова модернизирана ракета с обхват 220 км и можем да достигнем до всяка точка в Израел.“, заяви говорител на “Хамас”.

Сдобили ли са се командирите на “Хамас” и “Ислямски джихад” с по-мощни ракети с по-голям обсег? Според специализирания израелски сайт Debka.file, oтговорът e – да.  Според тях групировката е започнала да използва Fajr 5 (военно кодово име M-75) и Burkan (A-122), които достигат по-дълбоко в Израел и нанасят далеч по-мощни удари.

Fajr 5 е продукт на ирански инженери с голям обсег и калибър 333 мм, който е монтиран на шасито за предно управление на Mercedes Benz 2631. Тази ракета тежи един тон, нейната бойна глава е снабдена с 90 кг експлозиви.

“Палестинските терористични организации не просто ескалираха ракетната си офанзива, но вече са в голямата игра, след като ракета, насочена към тръбопровода Ейлат-Ашкелон, запали газов контейнер в края на Ашкелон”, посочват военните източници на Debka,

Ракети са били насочени и към крайбрежната платформа на газовото находище Тамар в Израел. Но те не са ударили целта, защото дори след модернизиране, те не се отличават с висока прецизност,  каквато имат в ракетния си арсенал от “Хизбулла”.

Според арабски източници проиранската групировка вече притежава ракети Fajr 5C, снабдени с умни GPS системи за насочване. Лидерите на Хамас се надяват скоро да получат тези смъртоносни нови системи.

Burkan е местно адаптирана версия на иранско оръжие и е по-скоро бомба, отколкото ракета. Тези снаряди са отговорни за зеещите дупки в стените на израелски сгради, които получиха директни удари през последните два дни в градовете Сдерот, Ашкелон, Петах Тиква, Ашдод, Ашкелон и Яхуд.

The Foreign Insider припомня, че тези ракети се използват и в конфликта в Йемен от шийтските бунтовници хути, вероятно доставени от Иран.