Външният министър на Австрия Александър Шаленберг обяви, че неговата страна поставя двете крила на ливанското радикално движение Хизбула /политическото и военното/ в списъка на терористичните организации.

Така федералната държава се нарежда до други страни-членки на ЕС, които вече направиха това. Става въпрос за Нидерландия, Германия, Естония, Чехия и Словения.

Останалите, в това число и България, продължават да разделят двете крила на Хизбула и да възприемат за терористичен субект, единствено военното му крило. Формулата на разделение на Хизбула беше създадена от Обединеното кралство.

Целта беше да бъдат оставени възможности за по-ефективно взаимодействие с Ливан, в чийто политически живот ислямските радикали играят значима роля. По-късно обаче Лондон обаче промени становището си и постави Хизбула изцяло в списъка на терористичните организации.

Според вестник „Джерусалем пост“ Александър Шеленберг е изразил съжаление, че няма значим напредък като резултат на призивите на СС на ООН Хизбула да бъде разоръжен.

На този фон:  Австрия назначава нов директор на разузнаването от йордански произход

Разбери какво се случва. Още преди да се е случило.

По-голямата част от информацията тук не може да бъде получена чрез традиционните медии. Ние анализираме събития, които скоро се превръщат в новини. И ще ви уведомим за всичко важно по email.

Продължи да четеш

Руско-турска сянка в действията на Ал Нусра срещу джихадистите-чужденци

В средите на джихадистките блогъри и специализираните кръгове се коментират действията на…

Как облекчаването на санкциите ще повлияе  на  търговията между ЕС и Иран

Очаква се преговорите за подновяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) да започнат през месец…