В една от най-съкрушителните нощи в новата история на Израел – сред стотици ракети на „Хамас“, които се взривяваха из страната и насилие от собственото ни арабско население, насочено към евреите – най-смущаващите моменти бяха онези, които показаха на нацията колко дълбоко бяха изненадани нашите лидери и военни.

Часове след като “Хамас” стартира най-масираното си ракетно нападение срещу централен Израел, с ракети изстреляни от Газа, премиерът, министърът на отбраната, началникът на армията и ръководителят на “Шин Бет” свикаха съвместна пресконференция , за да успокоят една нападната нация и да призоват населението да се вслушва в спасителните мерки.

Ясно и високо беше изразен призивът към обществото, че когато бъде наредено, всички трябва да се насочат към своите безопасни помещения и бомбоубежища.

Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че “Хамас” ще плати висока цена за своята агресия и че „кръвта е върху ръцете“ на лидерите му – обичайният език, който той често е използвал в миналото при далеч по-малко опасни ситуации.

Още по-далеч стигна командирът на IDF Авив Кохави, който каза на изплашената нация, че армията „напълно разгръщала нашата противовъздушна отбрана, за да осуети ракетния огън, с голям успех, макар и не абсолютен“.

Изумителната израелска система за противоракетна отбрана “Железен купол” наистина постига голям успех, неутрализирайки до 90% от ракетите, към които е била насочена. Това гласят официалните съобщения.

Но това, което показаха доказателствата от предходните часове, беше, че “Хамас” и останалите терористични групи, въпреки това бяха в състояние да поддържат атаките си почти на воля, стреляйки толкова често и толкова интензивно, че да заобиколят дори най-сложните защитни системи. Едва четири часа по-късно “Хамас” го доказа, изтрелвайки поредния колосален ракетен бараж навсякъде от Южен Израел до северната част на Тел Авив.

На този фон:  Каналът „Бен Гурион“ разтопява ледовете между Нетаняху и крал Абдулла II

От “квартета на сигурността” само шефът на “Шин Бет” Надав Аргаман направи мълчаливо признание, че “Хамас”, а не Израел, определя дневния ред в ескалацията, която израелските разузнавателни оценки не успяха  предвидят. Ограничавайки репликите си до минимум, Аргаман категорично заяви, че е „непоносимо“ терористична група да заплашва Израел и че „сега не е моментът за разговори“.

Веднага щом камерите бяха изключени, лидерите бяха призовани да се справят с втора тежка криза, която очевидно не бяха очаквали – това, което израелският полицейски комисар нарече “безпрецедентно изригване” на арабско насилие по улиците на Лод, което бързо се разпространи масово сред арабската общност.

С отчаян глас, кметът Яир Ревиво, каза пред Канал 12, че в неговия град избухва „гражданска война“. Десетилетия усилия за съвместно съществуване изтичаха в канала. Възстановяването и поддържането на реда е „мисия, прекалено голяма за полицията“, каза той и се  обади на Нетаняху, за да пледира за обявяване на извънредно положение и за въвеждане на армейски части.

Ревиво оприличи ситуацията на “Кристалната нощ”. Президентът Рувен Ривлин, говорейки в сряда, нарече събитията „погром“ и обвини израелското арабско ръководство за „срамното“ мълчание.

Престъпността е без контрол в арабския сектор; тежкото насилие и убийства са станали незабележими; чувството за дискриминация и отчуждение е постоянно присъстващо сред голяма част от арабското малцинство на Израел; че димящо малцинство от арабски израелски младежи са били централни участници в неотдавнашните бунтове и сблъсъци на Храмовия хълм и около Дамаската порта в Йерусалим; че враждебността е подсилена допълнително от екстремистки еврейски групи, които сега имат представители в Кнесета; че Северният клон на ислямското движение от години подбужда антиизраелски настроения сред своите последователи и “Хамас” се стреми да направи същото…

На този фон:  Каналът „Бен Гурион“ разтопява ледовете между Нетаняху и крал Абдулла II

Всичко това отдавна е известно на правителството и службите за сигурност.

Това, което беше подчертано в молбата за помощ във вторник вечерта от Ревиво, който е бивш ръководител на предизборната кампания в “Ликуд” и силен съюзник на министър-председателя, беше, че властите не успяха да се ориенрират изцяло в последвията, до които всички тези процеси могат да доведат.

Когато части от арабския сектор избухнаха през нощта във вторник – с Лод в челните редици, Яфа и Акре и други еврейско-арабски райони – полицията беше неподготвена и правителството, както и при ракетната атака, беше принудено трескаво да реагира събития, които други бяха започнали.

Настоящият конфликт може да стане значително по-сложен за Израел. “Хизбулла”, другата квазидържавна терористична армия, която е отвъд северната ни граница, има далеч по-големи ракетни способности от “Хамас”. Тя е готова да стреля в момента, в който Иран даде сигнал.

Относително казано, досега се забелязваше нежеланието на жителите на Западният бряг да влизат в конфронтацията, въпреки големите усилия на “Хамас”. Една от многото причини, поради които правителството и армията от години предпочитат да не влизат в голям конфликт с Газа, е опасението, че това може да предизвика голям конфликт на множество фронтове.

Събитията от последните два дни и очевидната изненада, с която реагираха правителството и военните, подчертават дългоочакваните последици от годините ни на политическа дисфункция, белязани от безкрайни предизборни кампании, тесни спорове и преходно правителство – парализираща измислица, която е противоположност на стратегическото мислене и ясните политики.

На този фон:  Каналът „Бен Гурион“ разтопява ледовете между Нетаняху и крал Абдулла II

Що се отнася до Газа, „нямаме политика“, каза бившият офицер на Мосад Сима Шайн във вторник следобед. Според бившият съветник по националната сигурност Джора Айланд, не е имало сериозно правителствено обсъждане на стратегия за Газа.

На смущаващата пресконференция, министърът на отбраната Бени Ганц предупреди израелците: „Не трябва да пренебрегваме ситуацията, в която се намираме.“

Рядко съветите са по-подходящи и необходими.


Мнение на Давид Хоровиц – главен-редактор на The Times of Israel. Автор на книгите “Still Life with Bombers” (2004), “A Little Too Close to God” (2000),  “Shalom Friend: The Life and Legacy of Yitzhak Rabin” (1996). Бил е част от екипа на The Jerusalem Post (2004-2011) и The Jerusalem Report (1998-2004).

Анализът на Давид Хоровиц е публикуван в интернет-изданието на The Times of Israel с оригинално заглавие: “Israel’s leadership taken by surprise, in a conflict it failed to see coming” 

Продължи да четеш