Съд в провинция Сюник, Армения е взел решение да осъди двама пленени сирийски джихадисти на доживотен затвор. Става въпрос за Юсуф Абдел Хаджи и Михраб аш Шакхира. Те са воювали на страната Азербайджан, по време на последната война в Нагорни Карабах.
От арменска страна е било заявено, че двамата осъдени нямат статут на военнопленници. По тази причина те не могат да бъдат включени в размяната на пленници, която беше организирана, вследствие на подписаното примирие между двете страни.
Пленените двама сирийски джихадисти са доказателство, че Турция рекрутираше и изпращаше сирийски наемници на страната на Азербайджан във войната срещу Армения. Тя отричаше да е вършила подобни действия.
Междувременно, на 12 април президентът на Азербайджан Илхам Алиев откри музей на азерската побода над арменците в Нагорни Карабах. Практически става въпрос за един голям парк, разположен в столицата Баку.
Там са изложени над 300 арменски танкове и артилерийски оръдия, унищожени или пленени по време на боевете. Интересен компонент в музея е огромна тента, в която са изложени каските на загиналите арменски войници.
След пресконференцията на Алиев от външно министерство в Баку бе пояснено, че не става въпрос за загинали, а за пленени арменски войници. В тентата са възпроизведени и килиите, в които са били задържани и разпитвани пленените арменци.

Външни наблюдатели отбелязват, че на манекените, представляващи арменските войници, са придадени отблъскващи изображения, с цел внушаване на нечовешко излъчване на арменските войници.

Въпросният музей стана критика на местни правозащитни организации, които подчертават, че подобна инициатива единствено разпалва омразата между двата съседни народа.

Разбери какво се случва. Още преди да се е случило.

По-голямата част от информацията тук не може да бъде получена чрез традиционните медии. Ние анализираме събития, които скоро се превръщат в новини. И ще ви уведомим за всичко важно по email.

Продължи да четеш

Как облекчаването на санкциите ще повлияе  на  търговията между ЕС и Иран

Очаква се преговорите за подновяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) да започнат през месец…

Австрия назначава нов директор на разузнаването от йордански произход

Австрийските средства за масова информация съобщават, че с правителствено решение е назначен…