Съд в провинция Сюник, Армения е взел решение да осъди двама пленени сирийски джихадисти на доживотен затвор. Става въпрос за Юсуф Абдел Хаджи и Михраб аш Шакхира. Те са воювали на страната Азербайджан, по време на последната война в Нагорни Карабах.
От арменска страна е било заявено, че двамата осъдени нямат статут на военнопленници. По тази причина те не могат да бъдат включени в размяната на пленници, която беше организирана, вследствие на подписаното примирие между двете страни.
Пленените двама сирийски джихадисти са доказателство, че Турция рекрутираше и изпращаше сирийски наемници на страната на Азербайджан във войната срещу Армения. Тя отричаше да е вършила подобни действия.
Междувременно, на 12 април президентът на Азербайджан Илхам Алиев откри музей на азерската побода над арменците в Нагорни Карабах. Практически става въпрос за един голям парк, разположен в столицата Баку.
Там са изложени над 300 арменски танкове и артилерийски оръдия, унищожени или пленени по време на боевете. Интересен компонент в музея е огромна тента, в която са изложени каските на загиналите арменски войници.
След пресконференцията на Алиев от външно министерство в Баку бе пояснено, че не става въпрос за загинали, а за пленени арменски войници. В тентата са възпроизведени и килиите, в които са били задържани и разпитвани пленените арменци.

Външни наблюдатели отбелязват, че на манекените, представляващи арменските войници, са придадени отблъскващи изображения, с цел внушаване на нечовешко излъчване на арменските войници.

Въпросният музей стана критика на местни правозащитни организации, които подчертават, че подобна инициатива единствено разпалва омразата между двата съседни народа.