Русия ще продължи “твърдо” да защитава националните си интереси, заяви днес президентът Владимир Путин при отбелязването на победата над нацистите. 

Русия брани неуморно международното право. В същото време ние ще защитаваме твърдо нашите национални интереси и ще гарантираме сигурността на нашия народ, каза той пред стотици военни в парадни униформи, построени на Червения площад.

“Надеждната гаранция за това са доблестните въоръжени сили на Русия, наследници на войниците на победата”, каза още Путин, цитиран от ТАСС и БТА. “И, разбира се, нашата съвместна работа за развитието на страната, за благополучието на руските семейства”, допълни руският президент.

Той напомни, че във всяка семейство свято се пази паметта за хората, които са отвоювали победата. Ние винаги ще се гордеем с техния подвиг, подчерта Путин.

“Слава на народа победител! Честит празник! Честит Ден на Великата победа! Ура!”.

Над 12 000 души и 190 военни машини и системи, както и 76 самолета участваха в парада след речта на Путин в присъствието на официални лица и ветерани за традиционния парад. Сред официалните гости беше президентът на Таджикистан Емомали Рахмон.

Междувременно, руските въоръжени сили са разработили бомба “Дрил”, която ще влезе на въоръжение през 2021 г., заяви вицепремиерът Юрий Борисов. Според разработчика това взривно устройство е почти невъзможно да се засече с помощта на радари.

„Резултатите от теста потвърдиха бойната ефективност на авиобомбата„ Дрил“. Покупките са планирани в съответствие с държавната отбранителна поръчка за 2021 г. и за плановия период 2022–2023 г. “, каза г-н Борисов в интервю за Интерфакс.

“Комерсант”  уточнява, че новото оръжие е разработено от изследователската и производствена асоциация “Базалт” (част от “Ростех”). Устройството е предназначено за унищожаване на бронирани машини, наземни радарни станции, пунктове за управление на електроцентралите и зенитно-ракетни системи.