Mилиардерът президент, достигнал някога до 150 милиона последователи във Facebook, Instagram и Twitter, остана само с един блог на своя сайт и с акаунти в негова подкрепа в далеч по-малки алтернативни мрежи.

Можем ли да наречем това обаче цензура? Или свободата на словото не може да е безгранична, особено когато застрашава живота на някого? Тези дебати тепърва ще набират скорост не само в САЩ, но и по света.

Надзорният съвет на Facebook засега реши да остави въпроса отворен и да удължи срока за решението си дали да върне акаунта на Тръмп с още шест месеца. Това е новосформиран орган от 20 души, сред които журналисти, юристи, правозащитници и бивши политически ръководители, които са призвани да определят стандартите, по които да продължи платформата, решавайки заплетени казуси като този.

Тръмп нарече решението и забраната му за технологични платформи “пълен позор” и заяви, че компаниите ще “платят политическа цена”. Профилът на Тръмп във “Фейсбук” беше блокиран на 7 януари, тъй като според компанията той е  “насърчил нахлуването на тълпа негови симпатизанти в Конгреса”.

Щурмът, приключил с пет жертви, ще бъде запомнен като страшен шок за американската демокрация. Последва блокиране и на профила в “Инстаграм”.

https://youtu.be/aD2UmS4i69Q

“Когато наказанията са неопределени, те не преминават международния или американския опит за яснота, последователност и прозрачност”, каза бившият федерален съдия Майкъл Макконъл, съпредседател на надзорния съвет, по време на пресконференция след публикуването на решението си в сряда.

“Ройтерс” цитира и бившият премиер на Дания Хеле ТорнингШмит, която заявява, че “на публичните личности не трябва да се позволява да подстрекават към насилие или да причинявяат вреда чрез публикациите си, но че Facebook “не може просто да измисля нови санкции”.

Всичко това води до събуждането на още един дебат, който в следващите месеци ще стане особено актуален в САЩ – дали правителството ще може да се намесва в по-голяма степен в съдържанието, разпространявано по социалните пларформи. И идват ли нови регулации?

Сенатор Бърни Сандърс и Алексей Навални бяха сред тези, които изразиха своите опасения, критикувайки решението на Facebook да спре акаунтите на Тръмп.  Но е очевидно, че компанията на Зукърбърг тепърва ще трябва да действа още по-активно по ролята си не само на разпространител, но и на платформа, която носи отговорност за съдържанието и целите, за които се използва тя от мнозина.

Жули Жамо от Франс прес припомня, че в края на януари Марк Зукърбърг заяви, че иска да вижда в социалната си мрежа по-малко политика и “разединяващи приказки”, а повече “позитивно” взаимодействие. Заедно със своя директор по обществени политики Ник Клег той редовно отправя призиви за повече регулация от страна на правителствата, съгласувана с платформите.

Какво означава това? И какво ще е бъдещето на “Фейсбук”? Отговорът зависи и от начина, по който ще бъде решен казуса с Тръмп, Но ще трябва да почакаме. Още шест месеца. Или доста повече…