През седмицата в световните медии изтече аудиозапис с външния министър на Иран Махамад Джавад Зариф. Базиран в Лондон ирански телевизионен канал пусна моменти от неформален разговор на дипломата с членове на Центъра за стратегически изследвания /ЦСИ/ към президентството на Ислямската република. 

Зариф се оплаква, че има нулево влияние върху иранската външна политика. “Никога не съм можел да кажа на някой военен командир да направи нещо, за да помогне на дипломацията”, подчертава той.

Зариф се оплаква и от влиянието, което е имал върху външната политика на Иран покойният генерал Касем Солеймани, убит при американски въздушен удар в Ирак в началото на миналата година. Иранският външен министър намеква, че командващият елитните сили “Кудс” на КГИР се е опитал да провали сделката, като е действал съвместно с Русия.

“(Солеймани) искаше от мен да направя тази или онази отстъпка, или изявление, всеки път, когато отивах да преговарям”, доверява Зариф. “Успехът във военната сфера беше по-важен от дипломатическия успех. Аз преговарях за успеха на военната сфера”, казва той.

Говорител на иранското министерство на външните работи заяви днес, че каналът е публикувал само откъси от седемчасовото интервю, предаде Франс прес.

Освен това казаното отразява личното мнение на Зариф, което би трябвало да остане поверително, подчерта Саид Хатибзаде. Той предупреди, че изтичането на записа е престъпление според иранското законодателство.

Владимир Чуков коментира в The Foreign Insider, че този запис предизвика шумен скандал не само в Иран, но достигна и до …..Москва. В записа е отразено мнението на Зариф по отношение на намесата на бившия командващ на бригадата Ал Кудс Касем Сoлеймани в иранската външна политика. Темата не е нова и отдавна се знаеше за обтегнатите отношения между Зариф и Сюлеймани, както и между МВнР и „Революционната гвардия“.

Иранската студентска телеграфна агенция „Исна“ съобщава за отстраняването на един от близките до президента Рохани хора, съветника по културните въпроси и председател на ЦСИ Хусамадин Ашна. Това е станало след като следствието /след създаването на анкетна парламентарна комисия/ предприе мерки срещу хората, които имат отношение към изтичането на „чувствителния“ разговор.

На изказването на Зариф са присъствали 15 души, всичките са членове на въпросния център. На тях им е наложена забрана за напускане на страната. Интересното в случая е, че в изтеклия разговор се чуват и откровения за отношенията между Зариф и Лавров в контекста на провежданите разговори за иранската ядрена програма.

Те много точно отразяват напрежението между Техеран и Москва, което отдавна съществува под повърхността. Става въпрос не само за Сирия. Оказва се че подобни отношения има и за преговорите за иранската ядрена програма.

В този контекст, руското външно министерство, чрез своя говорител Мария Захарова заяви следното: „В отношенията си с Техеран зависим от официалните позиции … и ние познаваме тези, които се стремят да манипулират руско-иранските отношения.“ Захарова добави, че изтичането на записа на иранския външен министър вреди на усилията за съживяване на ядрената сделка.

В интервюто, което изтече в медиите, се чува мнението на Зариф относно спора му с руския външен министър Сергей Лавров. Иранският външен министър споделя, че по време на разговорите за ядрената програма е реагирал остро срещу Лавров, когато между тях е възникнало различие в мненията.

Причината е, че Лавров е попитал Зариф дали последният имал инструкции /вероятно от Рохани или Хаменей-бел.авт./ по заеманата от него позиция. Тогава Зариф остро му е отвърнал, че това не било негова работа. Точните думи, която използва иранският дипломат по отношение на поведението на неговия руски колега е, че то е „обидно и недипломатично“. Всичко това става в присъствието на бившия Държавен секретар Джон Кери.

Не е ясно как ще завърши всичко това и дали не е мероприятие на консерваторите /които имат смазващо мнозинство в парламента/ срещу Мохамед Зариф. Разговорът на Зариф с членовете на ЦСИ е бил проведен през март, а изтича именно сега. Името на последния се завъртя като евентуален кандидат-президент от името на реформаторите за наследник на настоящия президент Хасан Рохани. Неговият мандат изтича през август, а изборите са през юни.

Зариф казва още в интервюто, че няма намерение да се кандидатира за президент на Иран на изборите на 18 юни. Според някои критици обаче тези коментари целят да спечелят гласовете на иранците, разочаровани от изпадналата в застой икономика и липсата на политически и социални свободи.