Президентът Джо Байдън e приел директорът на Мосад Йоси Коен на изненадваща среща, след като израелските власти изразиха дълбока загриженост пред американските си колеги относно предстоящото рестартиране на американо-иранските преговори, свързани с ядрената програма на Техеран. 

Необичайната среща е била организирана, след като в четвъртък Коен се срещна с държавния секретар Антъни Блинкен. Американски източници разкриват пред израелското специализирано издание Debka.file, че срещата в Белия дом е в съответствие с обещанието на администрацията на Байдън да се консултира със съюзниците на Америка относно ядрения диалог с Техеран.

Коен е първият израелски високопоставен служител, приет от президента Байдън.

По-рано тази седмица американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан се срещна с израелския си колега Меир Бен-Шабат и чу израелския посланик Гилад Ердан да заявява, че Израел “си запазва свободата на операция срещу Иран”.

Междувременно, Русия и западните европейски сили показаха, че имат различия за задачата, която предстои на преговорите, целящи да върнат Иран и САЩ към пълно ангажиране с разпоредбите на ядреното споразумение от 2015 г., предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Преговорите, които бяха прекъснати за шест дни, започнаха миналия месец във Виена.

“Имаме доста работа, а ни остава малко време. На този фон щяхме да се надяваме на по-голям напредък тази седмица”, казаха в изявление висши дипломати от Франция, Великобритания и Германия.

“Още не сме постигнали разбирателство по най-важните точки. Успехът в никакъв случай не е гарантиран, но не е невъзможен”, заявиха те.

Служители изразяват надежда за постигане на сделка до 21 май, когато изтича споразумението между Иран и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за продължаване на наблюдението на някои ирански ядрени дейности.

“Не би трябвало да очакваме пробиви в идните дни”, каза руският посланик към МААЕ Михаил Улянов след среща на оставащите страни по ядреното споразумение, с която приключи третият кръг преговори. По думите му разговорите ще бъдат подновени идния петък.

“Просто е необходимо да продължим дипломатическата, ежедневна работа и имаме всички основания да очакваме, че резултатът, окончателният резултат ще е успешен и ще дойде съвсем скоро, след няколко седмици”, заяви той. Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан каза вчера, че преговорите са “в неясна ситуация”, което значи, че не е сигурно дали ще доведат до споразумение.

Според главния ирански преговарящ, заместник-външният министър Абас Арагчи обаче е било постигнато споразумение за отмяна от страна на САЩ на санкциите срещу Иран, касаещи енергийния сектор, по специално петрола и природния газ, както и тези, касаещи автомобилния и финансовия сектор, както и повечето санкции, насочени срещу кадри и институции на режима, но дискусиите по други случаи продължават.