Отношенията между Рияд и Анкара продължават да се влошават, независимо от факта, че на официално равнище беше заявено обратното.
Президентът Ердоган направи опит да затопли отношенията си с редица държави, след като върху Турция беше осъществен сериозен натиск от новата американска администрация в тази посока.
Бяха направени стъпки за подобряването на връзките с ЕС, в това число с Франция, Гърция, както и с арабските страни от Персийския залив – ОАЕ и Саудитска Арабия. Реално обаче резултатите са фиктивни.
Така например вчера министерството на образованието на Саудитска Арабия е взело решение за затварянето на осем турски училища на територията на кралството. Това ще стане в края на учебната 2020/2021. Тези учебни заведения не са подведомствени на Фетула Гюлен, а на турското министерство на образованието.
Те директно се ръководят от посолството на Анкара в Рияд. Решението е окончателно, въпреки оплакванията на турските власти, че на 2265-те ученика, на които им е предложено да се прехвърлят в саудитски училища, ще имат трудности в тях. Това се дължи на факта, че те не владеят арабски език на необходимото равнище.
В същото време очевидно бойкотът на турски стоки в кралството дава вече резултати. Призивът в социалните медии на отделни членове на кралското семейство и на местни политици, към които се присъединиха цели браншове на местната промишленост и търговия, за некупуване на турски стоки в Саудитска Арабия, практически сведе стокообмена между двете ислямски държави до нула.
Това стана през септември 2020 г. Запознати припомнят, че средното равнище на стокообмена между Саудитска Арабия и Турция преди бойкота беше около 3,2 млрд. долара.
Отношенията между двете страни силно се влошиха през последните години, особено след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на страната му в Истанбул през 2018 г.